pátek 13. května 2011

Hourou Musuko (Wandering Son)

ANIME
Anglický název: Wandering Son
Předloha: Hourou Musuko (manga)
Autor předlohy: Shimura, Takako
Žánry:  Drama, Coming of Age, Daily Life, Manga, Middle School, Performance, Romance, School Life, Seinen, Gender Bender

 Takatsuki, Nitori, Chiba

O tomto anime jsem už poměrně podstatnou část napsala v přehledu k zimní sezóně. Vyplnilo se vše, co jsem o něm předpokládala. Nečekala jsem jen, že toto anime bude poměrně dost populární. V jedné anketě o nej anime sezóny bylo dokonce na druhém místě. Ehm, tedy nevím, já bych ho tam rozhodně nedala. Hourou Musuko, hodně známý i pod názvem Wandering Son, mě totiž nijak zvlášť neuchvátil. 


Jako jeho nejsilnější stránku totiž vidím styl kresby. Drží se téměř úplně stylu kresby v manze - samozřejmě je pro anime trochu uhlazenější, ale přesto je tam silný otisk původní mangy. To by ale nebylo na dnešní dobu nic zvláštního. Zvláštní je barevnost anime. Celé je laděné do pastelových odstínů a vypadá, jako kdyby to někdo celé kreslil vodovými barvami. Zkrátka přesně ten styl, co používá Takako Shimura pro barevné stránky ve své manze. Nádhera. Od první chvile jsem si tuto netypickost oblíbila a celou dobu sledovala, jak si autoři vyhráli s barvičkama a jak to vše dohromady působí krásně harmonicky... Z uměleckého hlediska tohle anime určitě patří v zimní sezóně mezi ty nej.  

 I obyčejná městská scéna na nakreslená nádherně.

Další plus má za hudbu. Hlavní OP  "Itsudatte" od Daisuke je zkrátka extrémně chytlavý. A ED se též hodí k náladě anime. Výjimečně jsem si taky všímala i hudby na pozadí. Je výborná. Hudbě moc nerozumím, ale většina melodií je založená na jednoduchých tónech na piáno a nebo na flétnu. Dokonce i zvuky na pozadí celý seriál krásně dokreslují....crčení cikád, ruch ve škole...Vše opět perfektně ladí k atmosféře anime. 

No to by bylo k věcem, které mne na tomto počinu opravdu zaujaly. Ze zbytku už tolik nadšená nejsem. Příběh je totiž ala jak plyne čas. Máme tu dětičky, co právě nastoupili na něco jako druhý stupeň základní školy. Odhaduji, že jim bude tak 11 let. V nové třídě je parta dětí, kteří se znají už z předchozí školy a mají společný tajemství. Dva klučinové se velice rádi převlékají za holčičky a do toho jedna holčina zas chce strašně moc být klukem. Prostě od začátku je jasné, že rozhodně to nejsou typičtí anime hrdinové. 

Nitori

Hlavní postava je  Shuichi Nitori, tenhle kluk je spíš víc holka a ještě k tomu taková dost zahleděná do svých vlastních problémů. Díky hlasu, který se mi nelíbil, mi tenhle klučina začal lézt docela na nervy. Nitori by se rád stal holčičkou. Pořád nad tím dumá, když ho nikdo nevidí, zkouší si sestřiny šaty a jednou za čas vyrazí i v šatičkách a s parukou ven na nákupy. Prostě holčička v chlapeckém těle.  

Takatsuki

Aby neměl Nitori „problémů“ málo, je zakoukaný do Yoshino Taktsuki. To je sice holka, jenže ona zas chce být klukem a Nitori jí doopravdy jako kluka i vidí. Už před začátkem děje v anime se jí vyznal z lásky, jenže ona ho odmítla a od té doby je to mezi nima takové všelijaké. Nejlepší kamarád Nitoriho je Makoto Ariga, který se též rád převléká, ale nejsem si jistá, co je vlastně zač. Mám spíš pocit, že ten by se dal charakterizovat jako transvestita a k tomu gay. No a tohohle klučinu zas nejvíc asi trápí to, že už přicházejí do puberty, že už nebudou vypadat a mluvit roztomile jako malé holčičky. 

 Matoko a Nitori s Chibou

Mezi tuto partičku patří ještě Saori Chiba. To je holčina, která je téměř „normální“. Jen je od té doby, co Nitori vyznal lásku Takatsuki, věčně nabručená až přímo zlostná, nesnáší Takatsuki atd.  Všem je jasné, že sama je do Nitoriho zakoukaná, snaží se jí pomoci. Snaží se ji udobřit s Takatsuki, ale moc se to nedaří. Ona vše moc prožívá a je paličatá. Ke všemu v Nitorinovi vidí prostě jen chytrého kluka a jeho crossdresing podporuje jen proto, aby mohla být s ním. Ale hlavně aspoň není typu: Mouchy, sežerte si mě! jako ti předchozí tři.

Sarashina

Něco dít se v této partičce začne až po seznámení s Chizuru Sarashinou, „trochu“ střelenou holčinou, která má odvahu nosit chlapeckou školní uniformu kdykoli, kdy se na to cítí. A právě tento akt konečně dá odvahu Takatsuki projevit své preference a i Nitori se v závěru k něčemu odhodlá...

Jinak se děj točí jen kolem toho, kdo je do koho zamilovaný, kdo koho odmítá a kdo s kým začal chodit. Plus tedy pár dílů je věnováno školnímu divadlu na téma crossdressing. Ale opět se tam nejvíc řeší zas jen vztahy mezi tou povedenou partičkou a kdo koho bude hrát. Noo co na to říct. Nečekejte žádný dějový posun. Žádné extra vyvrcholení se tady v anime konat nebude, protože všechno dění, které se na začátku rozhýbalo, ke konci zas vyzní do ztracena a vše se vrátí do starých zajetých kolejí. Prostě „slice of life“ s trochu méně obyčejnýma postavama. 

 Takatsuki a Nitori

Manga ještě pořád vychází, děj už je podstatně dále než v místě, kde skončilo anime. Ovšem stále jsem nikde nezaznamenala žádný extra posun, žádné vyvrcholení děje atd. Prostě pro mě nuda ještě větší než Kimi ni Todoke, kdy je to na mé hranici mezi čitelností a zahozením celé mangy.


Takže sečteno podtrženo. Počinu dávám 7 z 10, ale to hlavně proto, že jsem si oblíbila hudbu, animaci a barevnost. Dějově bych tomu dala  5-6 z 10. Co se týče doporučení. Tohle anime své cílové skupiny má. Skoro určitě se bude líbit všem, co právě mají rádi Kimi ni Todoke a podobné rádoby „slice of life“ slaďáky. Po ty, kdo mají raději shounen a spoustu akce, tohle dílko rozhodně není.

2 komentáře:

  1. Kdyz uz jsem se na tenhle blog drze vetrel, tak poznamku k tomuhle serialu, ktery patri mezi me oblibene:

    Musim priznat, ze z pocatku jsem z toho nebyl taky nadsen. Jenze casem jsem pochopil a pristoupil na to, co se timhle serialem snazili autori vyjadrit - ono hledani sebe sama v dobe dospivani, ona sexualni a citova zmatenost dospivajicich lidi. Pripadlo mi, ze se tim snazi nenasilne otevrit diskusi v Japonsku, kde veci vymykajici se normalu jsou porad dost odsuzovane.

    Hlavni postavy jsou dovedene trochu do extremu, kdy osciluji na hranici transvestitu a transexualu, ale kdyz se clovek zamysli, jak by tyhle preference zamichali zivot nactiletych lidi, kteri hledaji sve misto a snazi se vyrovnat s prichodem puberty a jejich zmen, tak serial ziskava na uveritelnosti. Je to prave to hledani hlavni hrdinu a hlavne jejich schopnost se preci jen nekam pohnout, co me v tom zaujalo. Skolni hra o crossdresingu byl povedeny napad.

    Takze pro me to byl, krome jineho, hlavne serial k zamysleni. Proto to mam rad.

    Jo a s Kimi no Todoke bych to nesrovnaval, to byl serial ktery byl neskutecne natahovany. Nejdrim jsem ho mel rad, pak jsem ke konci uz jen skakal po castech dilu abych videl, zda ti dva uz konecne se nekam pohnou... To je serial pro citove masochisty :)

    OdpovědětVymazat
  2. :-D :-D skvělé pojmenování..."pro citové masochisty"...:-D :-D

    Jinak vůbec nevadí, že sem na blog píšeš. Naopak, každý komentář potěší. Jsem ráda, když mi lidi řeknou taky svůj názor.

    Se situací v Japonsku máš pravdu. I když to v mnoha seriálech tak nevypadá, homosexuálové a ti opravdoví transvestité (nepočítám členy Visual-K skupin atd.) to tam nemají lehké. Asi před půl rokem jsem četla článek o tom, jak lidé opravdu musí své preference tajit, jinak jim hrozí absolutní zavržení ze strany rodiny a i třeba problémy v zaměstnání... To jsem byla docela i v šoku. Jsem si myslela, že Japonci jsou dál...

    Jinak k Hourou Musuko. Není to špatný seriál a doufám, že opravdu nějakou diskusi rozpoutal. Ovšem já zkrátka na vyloženě kecací věci moc nejsem. Téma bylo pro mě zajímavé, ale na můj vkus se toho tam odehrálo moc málo - takže proto to srovnání s Kimi ni Todoke. Působilo to na mě stejně natahovaně.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...