středa 29. února 2012

NO.6

ANIME
Předloha: No.6 (novela)
Autorka předlohy:  Asano, Atsuko
Žánry:  Action, Bishounen, Dystopia, Josei, Novel, Sci-Fi, Thriller

 Mezi hlavníma postavama to od začátku jiskří....:-D

Achjo, já a čas... je to čím dál tím větší potíž si ho najít - obzvlášť při tak šíleném rozvrhu, jako mám tento semestr. Třeba tahle recenze už je zas rozepsaná téměř měsíc, takže její datum ještě dávám na únor.

Ale teď už k No.6. Pokud mám shrnout své pocity z tohoto animováného dílka, jsou velice rozporuplné. Děj se odehrává v postapokalyptickém světě. Kde jsou bohatá území ohraničená zdí a "chráněná" před světem venku.  Jedním takovým územím je i No.6, kde žije Shion. Je  to super chytrý, ale extrémně naivní klučina, který jednoho dne schová ve svém domě uprchlíka jménem Nezumi (zajímavůstkou je, že tohle jméno se může přeložit jako krysa nebo myš). Jenže lidé v No.6 nejsou tak svobodní jak se na první pohled zdá. Shion ví, že tím, že pokud pomůže uprchlíkovi, zničí si svou slibnou kariéru, nevezmou ho na školu atd., ale díky zvědavosti a na první pohled očividné chemii mezi těma dvěma, mu nakonec pomůže.

 Jo jo, "poslouchání" tlukotu srdíčka...to je dnes mezi  kluky v módě :-D

Nezumiho zachrání, ale sám je potrestán. O pár let později už místo plánovaných studií na univerzitě pracuje jako hlídač v parku a natrefí na podivný případ. Jeden člověk tam z ničeho nic zkolaboval a zestárl během pár minut a umřel. Shionovi to jako zvídavému klukovi nedá a zas se dostane do křížku s místní vládou, která vše chce zahladit. Naštěstí se znovu objeví na scéně Nezumi a Shiona zachrání. Oba jsou ale teď zločinci a musí tak utéct ven za hranice No.6.

Před Shionem se tak otevírá absolutně nový svět, kde nic není jako v jeho futuristickém městě. Vládne tu chudoba, nedostatek jídla a lidé tam žijí zhruba na takové úrovni, jak v dnešní době chudinské obyvatelstvo zemí třetího světa. Shion je tady teď ale nucen žít a ze začátku je doslova odkázán na Nezumiho dobrodiní....

Mezi hlavníma postavama to stále jiskří (jo, fanynky shounen-ai si tu opravdu přijdou na své), ale zároveň, čím víc Shion zjišťuje o Nezumim, tím více se ve svém názoru na svět vzájemně liší... Shion věří, že těmto lidem venku za zdí lze pomoci a zároveň zachránit obyvatelstvo No.6 před smrtelnou chorobou. Nezumi má ale jediný cíl. Celé No.6 zničit....

Svět venku za zdí....

No až po sem věřím, že se anime inspirovalo novelou. Cca od 6. dílu už silně pochybuju, že závěr mohla napsat stejná osoba jako začátek. Nejen, že chemie mezi postavama je od té doby šíleně nucená. Příběh nabírá šíleně rychlých obrátek a přestává být logický. Objevuje se tam množství trapných scén - horko těžko překousnutelnou scénu tance při západu slunce pak překoná ještě Nezumiho příšerný zpěv... a korunu tomu nasadí absolutně ubohý konec. Klišé za klišé...včetně těch největších (mám sto chutí to tu napsat, ale přeci jen, nechci případných pár diváků, kteří vydrží až do konce, připravit o poslední "překvapení" :-D).

No.6 má ještě i pár pozitiv (a i pár dalších negativ). Prvním kladným bodem je moc pěkná kresba. Hlavní postavy jsou správně bišíkovatý a na obrázky futuristické budoucnosti je též radost pohledět. Horší je to s animací. Občas se ji to krapet ujíždělo a to hlavně ke konci. Druhou silnou stránkou anime je nádherná hudba. Povedený OP i ED plus hudba na pozadí, která dobře dokresluje děj. Mínusem je ke konci už velice ohraná ústřední melodie související se zápletkou (poslední dobou mám dojem, že ve všech anime, kde postavy zpívají, příběh stojí za houbec).  Ale zpět k dobrým vlastnostem. Musím tu ještě pochválit vedlejší postavy. Jsou i na malém prostoru velice dobře vykreslené - tedy hlavně ty, které potkáváme hned ze začátku. Například Shionova maminka Karan je hodně moc uvěřitelná. Zajímavý pro mě je i třeba Inukashi, klučina (holka?), co žije se psí smečkou. Hlavně ze začátku je uvěřitelná i Shionova kamrádka z dětství Safu...


Prostě je to věčná škoda. Příběh byl velice slibně rozjetý. První dvě nebo tři epizody bych klidně hodnotila na 9/10 v rámci žánru. Potom to tak nějak kleslo do průměru a závěru bych nedala víc jak 3/10.  Byl prostě na samé hranici koukatelnosti, kdy jsem každou druhou scénu posouvala už jen aby byl konec a já si tohle anime mohla odškrtnout. Celkově dávám No.6 takových 5 bodů z 10. Váhala jsem, jestli ne ještě méně, zklamání bylo obrovské, ale zas Nezumi je prostě "k sežrání" a to ani totálně zmršený konec nezmění...:-)

(A protože jsem teď doma a ne na koleji, nemám k dispozici obrázky ze seriálu, musí pro představu zatím posloužit pár vygooglených a zbytek dodám později :-))

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...