neděle 20. února 2011

Gosick

ANIME
Původní předloha: Gosick (novela)
Žánry: Mystery, Shounen

Victorica

Už dloho jsem sem na blog nic nepsala. Ne, že bych přestala anime sledovat, ne to ani náhodou, ale zkrátka tak nějak nebyl vůbec čas. Ovšem už je nejvyšší čas napsat, co si myslím o právě vycházejících anime. Jako první mi přišlo teď pod ruku Gosick.

 Setkání v knihovně

Asi před půl rokem se mi dostala do ruky manga, která se nechala inspirovat původní novelou. Proč píšu inspirovat? Protože si nejsem jistá do jaké míry děj přebírá a hlavně nijak zvlášť mě neuchvátila. Atmosféra v manze nefunguje, příběhy působí ještě dětinštěji. Zkrátka jak jste si mohli přečíst v přehledu na začátku sezóny, docela jsem to zdrbnula a od anime jsem nic nečekala.

 Kujou

Jenže anime překvapilo. Pro ty, kdo nevědí o čem to má být. V jedné fitktivní everopské zemičce někde v Alpách existuje prestižní škola s tajemnou knihovnou, o které koluje mnoho pověstí. Do téhle školy jednoho dne na jaře přestoupí japonský student jménem Kazuya Kujou. Je takový nemastný, neslaný, brzo se dozvídáme, že odešel na truc z domova a ještě k tomu se mu smůla lepí na paty. Má talent na to se vždy připlést k nějaké místní záhadě a tím si akorát zadělá hned na začátku na špatnou pověst. Ovšem díky tomu upoutá pozornost jedné zvláštní holčiny jménem Victorica de Blois.


Musím říct, že už dlouho jsem v anime neviděla tak zajímavou postavu jako ona. Je stydlivá, ale zároveň zvědavá, miluje cukroví a touží po všem zajímavém a dobrodružném, ale tady je háček. Máloco je pro ni zajímavé, všechny záhady a zločiny většinou vyřeší během okamžiku. Victorica totiž snad doslova spolkla Sherlocka Holmese. Nejen že je neuvěřitelně chytrá, ale dokonce s oblibou kouří dýmku zrovna jako on.

Poprvé na cestě

Kazuya se díky svým problémům s Victoricou spřátelí...nebo spíš postupem času se do té drobné blondýnky doslova zakouká. A o tom je celé anime. Společně podnikají výlety, řeší záhady (některé bohužel jsou dost primitivní, některé ale i pobaví) a celým tím příběhem se jako nit táhne Victoriina minulost. Odhalujeme kdo je, co ji nutí být zavřená většinu času v knihovně a jaké tajemství skrývala její matka.

Kujou a potřeštěný dektektiv

V anime je dost klišé...ale kupodivu narozdíl od mangy vše krásně funguje, Victorica je opravdu roztomilá a Kujou je docela uvěřitelný "ochránce". Prostě krásná oddechovka zasazená do 20tých let. Ehm...tedy OP je ve stylu  secesse, která byla IN 20 let před tím :-D Ale hudba OP je chytlavá, vzhledem k tomu, že secessy zbožňuju, tak se mi styl kresby líbí a když si připomenu, že vše je fiktiní, na historických reáliích tolik bazírovat nebudu.

Obrázky z OP

Tohle anime si myslím nikoho neurazí. Občas můžete i zkusit hádat kdo je zločinec (někdy i jsou vidět určitá vodítka jako u pravé detektivky) a zkrátka užívejte si moc pěknou kresbu, dobrou animaci a poměrně i zajímavý příběh :-) Moje hodnocení je zatím 8/10.



2 komentáře:

  1. Já ti nevím, v hodnocení bych byl asi kritičtější, sice to neurazí, ale taky je to z půlky nuda. Je to prostě typická středoškolská detektivní záležitost (porovnej třeba s Ghost hunt).

    OdpovědětVymazat
  2. Ghost hunt jsem ještě neviděla, tak právě nemohu soudit.

    Ale jinak nepopírám, je to typická středoškolská záležitost. Jen zkrátka zatím mě to nenudí a ta holčina mi přijde správně roztomilá. Ovšem to je otázkou vkusu.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...