pondělí 28. února 2011

Fractale

ANIME
Současně vzniká i stejnojmenná manga: Fractale
Žánry: Adventure, Fantasy, Sci-Fi, Mystery, Romance, Shounen

 Clain a Phryne

Fractale je jedno z dalších anime, u kterých jsem nejprve alespoň nakoukla do mangy, než jsem ho začala sledovat. Manga mě ale příliš nenadchla, ale ani neodradila. Jen zkrátka první kapitoly ihned ukazovaly na romanci a ty já moc nemusím, takže sledovat jsem to začala spíše ze zvědavosti, jestli z toho nebude i něco jiného. Noo jak to říct...o moc jiné, než jsem čekala, to není. Nadšená z Fractale nejsem, ale špatné to taky není. Zkrátka i po šesti dílech anime, přetrvávají smíšené pocity.
Děj anime se odehrává ve 22. století, kdy jsou lidé doslova závislí na systému, který se jmenuje právě Fractale. Je to něco jako internet, ale i daleko víc. Může vytvářet neskutečná města, umožňuje vytvářet něco jako iluzorní osoby, kterým se říká doppely a zkrátka ovlivňuje život lidí natolik, že už bez něj ani neumí žít.

rodiče - doppelové
  
Clain je klučina, který na svou dobu docela zvláštní. Na rozdíl od ostatních lidí se rozhodl žít ve skutečném kamenném domku obklopený starožitnostmi, kterýma je doslova posedlý. Co se týče rodičů, tak je sice má, ale jen v podobě doppelů (jen kvůli nim jsem to vlastně začala sledovat - jejich vzhled je víc než ulýtlý). Tyhle stvoření se objevují jen občas a jen k tomu, aby mu udíleli rodičovské rady, takže Clain je defakto sám a doslova baží po skutečné lidské společnosti.
  
rebelové v čele s Enri

Jednoho dne Clain narazí na holčinu jménem Phryne, která se rozhodla utéct z Chrámu. Zachrání ji a jak už to u takovýhlech anime bývá, zakouká se do ní na první pohled. Jenže Phryne má v patách skupinku rebelů kterou vede potrhlá pubertální rebelka Enri. Phryne tedy hned druhý den ráno od Claina zmizí, ale zanechá mu tam něco jako brož, ze které Clain vyextrahuje data tvořící speciální doppel jménem Nessa. Nessa nejen jako jediná z doppelů má lidskou podobu, ale také se může lidí dotýkat pokud chce a může i fyzicky ovlivňovat své okolí, což ostatní doppelové nesvedou. Nessa je jako malé dítě. Je strašně zvědavá, ze všeho nového je nadšená a ráda si hraje. Bohužel díky ní Clain opět upoutá pozornost rebelů a ti ho unesou.
  
Nessa

Dále se tedy dozvídáme, že ne všichni jsou příznivci Fractale, že existují skupinky lidí, kteří proti tomuto systému bojují. Rebelují proti "Chrámu a kněžím", kteří ten systém stvořili. Jenže nejsou to jen rebelové a teroristé. Jsou to i obyčejní lidí a Clain s Nessou je více a více poznávají a sbližují se s nimi. Do toho se tam opět objeví Phryne a zkrátka rozjíždí se i něco jako hlubší zápletka.
  
Vůdce rebelů/teroristů

Děj anime ale plyne hodně pomalu. Atmosférou a tak trošku i stylem kresby to připomíná Miyazakiho tvorbu, ale tak nějak tomu podle mě něco chybí. Je tam až moc vzteklounky Enri, která je pro příběh absolutně zbytečná a málo jsou tam vysvětleny okolnosti okolo Fractale, kněží, doppelů a zkrátka pro mě zajímavějších věcí.
  
Ve světě podobném těm, které tvoří Miyazaki, nesmí chybět vzducholodě

Doufám ale, že aspoň v druhé polovině se děj anime rozjede. Že se dozvíme se víc o Clainovi, o tamním světě, a že tam i nastanou nějaké překvapivé zvraty. Zatím mě to totiž ničím nepřekvapilo. Je to zkrátka romance odehrávající na pozadí zatím ne příliš originálního sci-fi příběhu. Moje hodnocení tedy je 6/10. Nic mě tam nenadchlo, ale koukat se na to dá.
  
 Je to shounen, Clain musí být pořád obklopen nějakýma holkama

3 komentáře:

  1. Jako vždy jen pár drobných poznámek:)

    Fractale není seriál podle mangy, obojí vychází ze stejného námětu a začalo vznikat ve stejné době. Romantické linie jsem si tam příliš nevšiml, patří k bočním liniím. Místo toho jsou první díly věnované uvedení do světa a sžití se s postavami (vnímat AI Nessy a její uvažování totiž bude pro chápání smyslu seriálu stěžejní). Nečekej, že se tempo v druhé polovině změní, Miyazakiho seriálu Mirai shonen Conan je Fractale v tomto ohledu víc než pohodný.

    OdpovědětVymazat
  2. Oki, na MALu je to vedení jako adaptace mangy, ale je možný, že to vzniká současně. Nikde jsem si to víc neověřovala, jestli je to pravda.

    Co se týče romantiky, té je tam na mě až moc (v každém díle se Clain červená kvůli Phryne minimálně 3x), ale já za slaďák prohlašuju skoro všechno, kde netečou potoky krve :-D

    A s Mirai Shounen Conan to nemůžu srovnat, ještě jsem to neviděla.

    OdpovědětVymazat
  3. Ale jinak díky za poznámky :-)
    Tu informaci o manze určitě změním.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...