pátek 30. listopadu 2012

Anime podzim/fall 2012 - co právě sleduji

Za poslední tři měsíce se toho událo tolik, že jsem to málem nerozdejchala. Odrazilo se to i na mé chuti psát články. Dala jsem si tedy pauzu, ale jsem zpět a ještě nějakou dobu míním pokračovat v psaní těhlech malých příspěvků. Podzimní sezóna je už v plném proudu a já si ji samozřejmě nenechávám ujít. Dokonce ji mohu zhodnotit jako výrazně lepší než byla ta letní.Takže tady je soupisek toho, co pravidelně sleduji:

SHINSEKAI YORI

Žánry:Sci-Fi, Supernatural

Tohle anime mne zaujalo spíše podle názvu než podle příběhu. Zkusila jsem si pustit první díl a hned mě to chytlo. Dá se říci, že je to takové velice svérázné fantazy, kde sice na začátku vidíme "ideální"  svět a zabýváme se nevinnými školáky, ale hned od první minuty tušíme, že pod povrchem to všechno vře a svět, ve kterém hlavní postavy žijí, je daleko víc zvrácený a pokřivený než se na první pohled zdá. Navíc vše umocňuje taková zvláštní, nostalgická nebo přímo až epická hudba... zkrátka očekávání od dalších dílů je poměrně velké. Tohle anime totiž má i svou literární předlohu, novelu, která je na MAL velice nadrůměrně hodnocená, takže nezbývá než jen doufat, že tvůrci anime to nějak nepokazí. 


K

Žánry: Action, Supernatural

U tohoto počinu mne pro změnu upoutaly na první pohled postavy. Hlavně první dva nebo tři díly jako kdyby doslova kopírovali atmosféru seriálu Durarara. Oba seriály tak nějak vzbuzují pocit, že vše je nějak propojeno a zároveň je i když jsou tam dvě znesvářené strany, žádná z nich není "ta dobrá" ani "ta špatná".  Do toho jsou tam nějako jako dvě rozdílné superschopnosti. Červený a modrý oheň. Přeběhlík, co umí ovládat oba. Klučina, co je obviněň z vraždy na kterou si nepamatuje a zlatý hřeb anime: úžasně roztomilý bišík v roli "ochránce".  Joo tahle zamotaná propletenice postaviček mě zkrátka baví. Nemám od toho žádná velká očekávní, ale zároveň doufám, že si to udrží alespoň takovou kvalitu a hlavně tempo děje, jaké to má do teď. 


ZETSUEN NO TEMPEST

Žánry: Action, Mystery, Drama, Fantasy, Shounen, Psychological

Konečně po dlouhé době se zas objevilo anime, které mě chytlo během prvních pár minut. A mé nadšení rostlo s každým dílem tak moc, že už u třetího jsem musela sáhnout po manze a přečíst všechny přeložené díly na jeden zátach - jo , tahle záležitost mi dluží jednu noc beze spánku :-D Ale stálo to za to. Tenhle počin je přesně podle mého gusta. Pokud máte rádi precisně promyšlené příběhy, které jsou plné zvratů, jsou okořeněny dojmem osudovosti a pocitem, že někdo další tahá za nitky... tak prostě tohle anime musíte přinejmenším zkusit.  Já jsem z něj nadšená a jen tiše doufám, že to filmaři nezkazí a ději neubyde jeho užasné tempo a zvraty budou stejně tak neočekávané, jak to bylo do těď.


BTOOOM!

Žánry: Action, Sci-Fi, Psychological, Seinen

Tohle anime jsem zatím jen tak proklikala s tím, že až bude čas, zkouknu to na jeden zátah. Mangu jsem totiž už četla, tedy alespoň to, co je přeloženo do angličtiny a jsem z ní také poměrně hodně nadšená. Zápletka je sice  poměrně už okoukaná - lidi se probudí na pustém ostrově a propuká tam hra o přežití, kdy k dispozici mají jen to nejnutnější + sadu různých typů bomb. No a hlavní hrdina je samozřejmě ten nejlepší v jejich užívání. Pak ještě zachrání prsatou středoškolačku a hledání cesty zpět může začít.... No prostě, žádná velká originalita mezi survival games to není. Ale má to notnou dávku napětí, vše tam krásně létá do vzduchu a občas se tam přihodí i nějaký ten neočekávaný zvrat...zkrátka, co víc si od příběhu přát? ;-)


CODE:BREAKER


Žánry: Action, Comedy, School, Shounen, Super Power, Supernatural

U anime adaptace mangy Code:Breaker mám velice smíšené pocity. Mangu jsem totiž jeden čas hodně měla ráda. Miniálně prvních cca 100 kapitol bylo opravdu super. Anime se sice mangy, poměrně drží, ale tak nějak tomu chybí ta správná atmosféra. Vše je takové víc dětinštější a mizí úplně ten kontrast mezi zabíjením lidí a odlechovacíma vtipnýma scénama. Plus navíc mi nesedí hlasy postav. Hlavně Ogamiho hlas je mi doslova protivný. Škoda, škoda... ovšem stále je to poměrně dobré anime a já ho budu sledovat.



PSYCHO-PASS

Žánry: Action, Sci-Fi

Od anime Psycho - pass jsem neměla žádné očekávání. Nemá to žádnou pro me známou literární předlohu a příběh z popisu mne taky moc nezaujal. Ale hlavní hrdina je super bišík, tak jsem tomu dala šanci :-D Kupodivu docela dost mne to chytlo. Neříkám, že je to dokonalé, ale má to svou unikátní atmosféru. Odehrává se to v budoucnosti a celý svět ovlivňuje takzvaný psycho pass. Něco jako občanka, která kontroluje psychické rozpoložení lidí. Pokud je špatné, vyhodnotí člověka jako riziko a rázem je z něj zločinec... tahle myšlenka mě zkrátka zaujala, takže sleduju a sleduju a dobře se u toho bavím...:-)


Sečteno, podtrženo...

Takhle sezóna se mi hodně líbí. Mám tu na koukání šest nových titulů. Plus navíc sleduju druhou serii Jormungand: Perfect Order, chystám se i na Bakuman. 3 a ještě přemýšlím, že zkusím tak trochu holčičí záležitost: Sukitte Ii na yo., která mne zaujala už jako manga asi před dvěma lety, když jsem měla shoujo období. Bylo to poměrně pěkně psané a nezabývá se to jen povrchníma holčičíma starostma, ale mělo to ambice jít i trochu do hloubky. Jenže tenkrát manga měla jen pár dílů, takže teď jsem zvědavá, co se z toho vyklube :-)

5 komentářů:

  1. Jo, poslední dobou perlím. Ani neumím správně přejmenovat přízpěvěk :-D Omylem jsem totiž tenhle přehled pojmenovala Anime Fall 2011 a když jsem se snažila ho změnit. Smažu si ho včetně komentáře.

    Takže abych to napravila. Už jsem tu měla komentář od uživatele jménem: ledman, kterému se tímto omlouvám. A zde je přepostnutý jeho koment:

    Z podzimu jsem toho měl vyhlednuté docela dost. Nakonec původní plán neplním moc úspěšně ^^ (můžou za to taky pánové Corvo, Altair a Ezio)

    Zetsuen no Tempest mě zaujal po stránce dobře provedené akce (letos světlá výjimka). Robotics;Notes po dvou dílech taky pozitivní dojem. Má takovou specifickou atmosféru, hádám asi ne každého chytne.

    SAO doklepávám hlavně abych viděl, jak to zakončí. Space Brothers mám skluz a asi ho jen tak nedohoním, protože ta rozvleklost je ubíjející. (a hlavně se nedá "maratonovat", tedy pokud pak člověk nechce z přemíry pozitivismu zvracet duhové motýlky)

    OdpovědětVymazat
  2. A ještě abych na ten smazaný komentář odpověděla...

    K Zetsuen no Tempest. Pravdou je, že některý lidi může odradit kresba a vzhled hlavních postav. Na první pohled to vypadá jako nějaký shoujo. Ti kluci jsou prvotřídní bišíci :-D Ale atmosféra mi přijde dobrá. Přesně takovou od tohot žánru očekávám.

    K SAO. Tím myslíš Eureka Seven AO? Jestli jo, tak já jsem ji nestihla sledovat pořádně ani minulou sezónu, tak nevím. Ale taky je to v plánu zkouknout :-)

    Space Brothers jsem nesledovala a neplánuju sledovat - zatím :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Ne, novou Eureku ne :D (ještě jsem neviděl ani starou) Myslím Sword Art Online. Ukázkový Gary Stu (tj. mužská verze Mary Sue) v anime. S velmi hloupým fanservem. Na to, jak málo(!) ho tam je.

    OdpovědětVymazat
  4. Ledman tomu nerozumi, Sword Art Online je uzasna vec. Aspon podle toho hypu kolem.... :)
    Je to vec vic zamerena na hrace online her, hlavne vychodniho typu. Libi se mi to, ale je to solidnich 7/10, rozhodne ne vic. Pokud hrani neholdujes, myslim ze to bude spise mene, protoze jinak je to dosti jednoduchy pribeh, i kdyz postavy jsou prijemne a snadno si je clovek oblibi.
    A novou Eureku nemuzu s cistym svedomim doporucit. Hlavni hrdina je na presdrzku a to i kdyz si clovek porad opakuje, ze je mu 13...

    Z ostatnich serialu jsme na tom relativne podobne:
    Shinsekai Yori je nadherna vec a velmi promyslena, rozhodne skvost tohodle podzimu
    Zetsuen no Tempest je vyborna vec, konecne poradne zpracovany magicky serial, jen se bojim, jak to skonci, kdyz ani manga neni ukoncena, pokud vim....
    Psycho Pass - ja jsem fanousek cyberpunku, takze tohle zeru. Navic to ma moc pekny dej ktery neni tak teenage, coz je prijemna vyjimka pro stare vykopavky jako ja :)
    Code Breaker a BTOOM me moc nezaujaly, BTOOM ma nektere dobre napinave dily, ale jinak me hlavni hrdina docela urazi. Code breaker je jak nejaka prvotina, zadna originalita.

    Co se tech romantickych veci tyce, tady musim rict, ze se s kamaradkou hadam, ktery serial je lepsi:
    Ja preferuji Sukitte Ii na Yo, je to moc hezky udelane a takove hrejici u srdce, navic se v tech pataliich vidim z mych 14-15ti let :)
    Kamaradka preferuje Tonari no Kaibutsu-kun (snad to pisu dobre, anglicky My Little Monster), coz byla z pocatku pekna komedie o naprosto nekompatibilnim paru, ale me to pripada, ze se postavy tam nikam nehybou. Ale i tak se na to fajne kouka.

    Jeste bych upozornil na serial Magi - moc hezky pribeh, i kdyz spise pohadkovy, i pres posledni temnejsi dily. Ale asi to bude lepsi mit komplet, rychle to ubiha :)

    Jinak musim pripomenout Muv-Luv Alternative - ac to ma nektere dily za ktere bych je zabil a design zen vzdorujicich gravitaci, tak pokud tech par fanservice dilu clovek prekousne, je to skvely zazitek o boji lidstva proti nepremozitelnemu nepriteli i proti sobe.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuju za komenty a omlouvám se za tak pozdní odpověď, zas jsem měla období kdy jsem se raději moc online neobjevovala, ale už je lépe :-)

    Ke Sword Art Online: Hry hraju a docela dost :-) SAO se mi ze začátku docela líbilo, ale později to právě zkazil ten fanservis a postupná degradace příběhu. Více jsem se rozepsala tady v mém novém příspěvku

    K Shin Sekai: tohle anime mě baví víc a víc. Rozhodně skvost. Souhlasím.

    K romanťárnám: Na Sukitte li na Yo zatím nedošlo, ale ve slabé chvilce jsem zkoukla Tonari no Kaibutsu-kun. Koukat se na to dalo, ale tedy hodnotím to jako slabší průměr. Docela zklamání.

    Ostatní věci jsem zatím ani koutkem oka nezahlédla. Ale třeba na ně ještě dojde. Zima bude bídná...

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...