čtvrtek 13. února 2014

Cestování po Japonsku - část pátá - Osaka

Sumiyoshi Taisha 

Druhý den v japonsku jsem kolem sedmé ráno dorazila před chrám Sumiyoshi Taisha. Po průchodu skrz Torii (to je ta japonská brána, která ohraničuje začátek posvátného místa) se mi otevřel úplně jiný svět. Hrozivé sochy lvích ochránců za branou, dlážděná cesta byla lemovaná kamennýma lucernama, za nimi staleté stromy omotané provazem a papírovýma třásněma, střechy všech budov zdobené ornamentálníma taškama... a přede mnou vysoký půlkruhový most přes kanál.

 Pohled od vstupní brány

Z dálky vypadal, že se pomalu na něj nevyškrábu, ale při bližším pohledu mi došlo, jak to japonci dělají. On ten most měl nahoru i dolů schody :-D Po překročení se mi naskytl pohled na vstup do hlavní části komplexu a před ním na očistnou studánku (temizuya), u které zrovna jeden postarší pán vše okolo kropil vodou. Prý aby ráno vše okolo bylo pomyslně čísté. Chvíly jsem ho pozorovala a pak jsem si váhavě šla zkusit tu slavnou Japosnkou rituální očistu.

 Fotka z vrocholu mostu

 Před branou...

Asi jsem vypadala hodně nešikovně, protože ten dědula mi ochotně začal ukazovat jak se to dělá správně. Zkrátka začínala jsem poznávat tu lepší stránku japonců. Hlavně těch starších. Jsou ochotní, vtřícní a vždy rádi pomůžou :-)

Vnitřní část komplexu mě uchvátila ještě víc než ta vnější. Staré dřevěné budovy postavené pro mě v neznámem stylu a nádherně zdobené doslova vyzařovali nádech posvátnosti. Záhadou se pro mě stala asi padesátka popsaných barelů, co byly vykládané na straně. Hodně dlouho jsem dumala, co v nich je a teprve o den později jsem se dozvěděla, že saké. Japonští bohové musí být neustále namol :-D

 Saké, spousta saké...

Dvě budovy v centru nádvoří měli u vstupu pověšenou velkou rolničku. Občas někdo kolem mě prošel, uklonil se před svatiní, vhodil minci do kasičky, zazvonil na rolničku, zase se uklonil a zatleskal. Já jsem samořejmě tohle musela zkusit taky. Jen jsem si počkala až tam nikdo nebude. Před cestou jsem si zapomněla pročíst, jak se správně chovat v šintoistickém chrámu. Každý to dělal trochu jinak, tak jsem si vůbec nebyla jistá, co je správně. Takže pokud se nechcete ztrapnit jako já, doporučuju si přečíst nějaký návod jak se slušně chovat před šintoistickou svatiní. A pozor, nepoplést s budhistickým chrámem! :-D

Stojím na hlavním nádvoří...
 Přede mnou...

Za mnou...

Procházela jsem postupně celým komplexem, fotila jsem co se dá až jsem v zadní části narazila na nádherný starý strom u jehož úpatí byl vybudovaný malý a docela i ošumtělý oltář. Nad ním byla ale dokonce stříška a kolem dokola prapory. Prohlížela jsem si to hodne zaujatě, obzvlášť když jsem si všimla, že miska s obětinou je položená přímu u stromu. V tu chvíly mě oslovil takový mladý Japonec. Mohlo mu být tak něco přes dvacet. Slušně se mě zeptal odkud jsem, jak se mi líbí v Japonsku atd.

Hlavní svatyně

Vykládal mi ochrámu, o tom, že ty stromy jsou posvátné. Že třeba jeden se jmenuje Přátelé. Ehm. na pohled je jasné, že to spíš budou Milenci a on si jen nevzpomněl na správné anglické slovíčko :-D Během řeči došlo ale i na to, že ta malá svatině přede mnou je zasvědcená bohu v podobě hada. A prý dokonce jim tak i jedno skutečné hádě žije :-) Rozloučili jsme se a já jsem pokračovala ve focení všeho v okolí.
 
 Strom ve kterém prý sídlí had
 Milenci, ne Přátelé, určitě! :-D

Nedošla jsem ale daleko. O pár kroků dál totiž bylo něco jako jedna z hlavních svatyní. Uvnitř krásně zdobená lampiony a za pultíkem s talismany seděla miko. To je japonská kněžka. Dala se s mnou také do řeči a pro změnu mi zas vysvětlila, že tohle je chrám Inari, bohyně úrody. Pak mi řekla, že za chvilku budou dělat ranní obřad na uvítání Inari a budou jí servírovat obětní jídlo. Dělají to tak dvakrát denně. Ráno a večer.

 Vnitřek svatině zasvědcené Inari

Opravdu, za chvilku se objevil kněz a k mému údivu, to byl ten týpek, se kterým jsem se před chvílí bavila u stromu. Teď v kněžském oblečení ale vypadal úplně jinak. S Miko přistoupili k oltáři. Hráli tam na buben, chřestili těmi jejich rolničkama a zároveň odříkavali nějaké texty. Občas kněž zamával takovou hůlkou s papírovýma třásněma na konci a pak předložili obětinu na oltář úplně v zadu. Stála jsem tam úplně bez dechu. Kouzelná atmosféra chrámu prozářená několika paprsky ranního slunce, plápolající svíce, starodávný rituál, záhadně a melodicky znějící japonská slova a primitivní hudba.... Nepopsatelně magické. Trvalo to takových 15 minut. Možná déle, ale já jsem to celou dobu dokázala fascinovaně pozorovat a užívala jsem si zážitek, který byl jen a jen pro mě. Výhoda ranního příchodu do chrámu. Nikde žádní další turisté.

Po zkončení jsem se rozhodla si přohlédnout svatyni víc důkladně. (Uvnitř jsem si troufla jen k těm provazům od obřích rolniček, dál by to myslím už obyčejní lidé nesmí.) Obcházím ji tedy z venku dokola a najednou k mému překvapení vidím, že hlavní oltář svatině je zabudovaný ve stovky let starém stromu. Ze předu to vůbec nebylo poznat. Vše najednou do sebe zapadlo. To jedinečné spojení člověka s přírodou, téměř dva tisíce let stará historie tohoto místa... škoda, že v angličtině moc informací ke komplexu nenašla. Rozhodně ne žádné podrobnosti k budovám atd. :-( Ale třeba tady najdete pár zajímavůstek. 

 Hlavní oltář je zabudován přímo do stromu

Další překvapení pro mě bylo, že hned za rohem byly sice staré a dřevěné, ale na první pohled spíš hospodářské budovy. Byl tam i malý rybníček, kde plavaly kachny a husy. V pozadí za zdí bylo slyšet mečení koz nebo ovcí. Zkrátka měli tam hotové malé hospodářství.

Komplex je opravdu velký. Stále jsem objevovala nějakou novou bránu, budovu, alej lemovanou lucernama... ale už jsem se musela pomalu vracet na zastávku. Šla jsem podél kanálu, přes který je ten půlkruhový most. Naskytl se mi na něj ze strany tento nádherný pohled a tím taky dnešní článeček uzavírám. Přístě budu psát o toulání se centerm Osaky.

Asi nejslavnější pohled ze Sumiyoshi Taisha

4 komentáře:

  1. Hezke prihody, ale mas tyhle fotky ve vetsim rozliseni? Tahle cast tveho putovani me hodne zajima :)

    OdpovědětVymazat
  2. Těší mě, že tě to zajímá. Fotky jsou. I když zatím jen z části - je to dost náročný ty kvanta materiálu nějak rozumně zpracovat. Každopádně zveřejňuju je tady na fickru:

    http://www.flickr.com/photos/mcdvojka/sets/

    Tam jsou fotky ve větším rozlišení (je tam menu v rohu pod fotkou a najdi si tam položku: All sizes), ale někdy tam jsem nahrála jen velikost 1830 x 1217. Pokud bys chtěl ještě větší kvalitu, napiš, originální rozlišení mám kolem 6016 x 4000, tak je můžu někam poslat.

    OdpovědětVymazat
  3. To platí pro všechny čtenáře, pokud by se vám čirou náhodou nějaká fotka líbila a chtěli by jste si ji třeba nechat vytisknout, napište, ráda vám ji zašlu v plné kvalitě. Případně můžete si je stáhnout z flickeru. A pokud to bude jen pro nekomerční použítí, můžete je šířit i dál.

    OdpovědětVymazat
  4. Diky, flickr uplne postacuje, nemam zamer si z tvych fotek delat fotostenu o japonsku... I kdyz.... ;)
    Skoda ze jsi neudelala fotky toho obradu, ale podle popisu fotografie byly to posledni, na co jsi myslela. V kazdem pripade jsem zvedav na dalsi pokracovani :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...