středa 11. srpna 2010

Nurarihyon no Mago

ANIME A MANGA
Autor: Shiibashi, Hiroshi
Žánry: Action, Demons, Horror, Shounen, Supernatural

Dneska jsem se rozhodla, že napíšu něco "málo" o Nurarihyon no Mago. Tohle anime se teď v létě 2010 začalo vysílat v Japonsku a má potenciál na to být jedním z těch dlouhotrvajících shounen anime. Nyní to nemyslím v nijak záporném slova smyslu, naopak, má zkrátka tak dobrý příběh, že určitě si zaslouží roztáhnout do více než tradyčních 13-26 dílů, jak to typicky u anime bývá. Tohle anime je totiž jedno z těch, co je vytvořené podle mangy a kupodivu ji poměrně obstojně sleduje.


Nejprve jsem kdysy dávno narazila na mangu. Zkusila jsem si namátkově přečíst pár kapitol a tedy musím přiznat, že mě to nijak zvlášť nechytlo. Prvních pár kapitol není nic moc. Je tam strašně moc postav, které sice díky tomu, že každá vypadá hodně jinak, člověk rozliší, ale tak nějak děj se tam ztrácí a vypadá to, na klasické shounen klišé: hlavní hrdina, co má superschopnosti vždy zachrańuje holčinu do které je zamilovaný z nějakých potíží. Takže jsem to dropnula s tím, že se k tomu někdy mooožná vrátím a zkusím jen anime, až ho začnou vysílat.


Tak se taky stalo. Zkusila jsem první díl anime a též nic moc, ale nic strašlivého to taky nebylo. Naopak urychlili trochu ten nudný začátek z mangy a lépe jsem se zorientovala v postavách. Ovšem s každým dalším dílem to začalo být zajímavější a zajímavější a to dokonce natolik, že se čtvrtým dílem jsem to nevydržela a vrhla jsem se na mangu. A světe div se. Po desáté kapitole se děj rozjel tak moc, že jsem ji doslova zhltala a nemůžu se dočkat co bude dál :-)

Rikuo jako člověk a jako yokai

Teď trochu k postavám. Je jich tam opravdu hoodně moc a budou jen přibývat. Ale díky tomu, že 90% z nich jsou yokai (strašidla/duchové), tak všichni vypadají velice originálně a je poměrně těžké si je zaměnit. Hlavní postava je průměrný, spíše více stydlivý, náctiletý klučina Rikuo Nura, který chodí do obyčejné školy a má normální lidské kamarády. Nikdo netuší, že je vnukem svého času nejmocnějšího vůdce stašidel Nurarihyona a tím pádem je z jedné čtvrtiny sám yokai. Se svou lidskou maminkou dokonce u dědečka bydlí a celý jejich dům je plný strašidel. Jsou zkrátka "taková normální rodinka" :-) Jeho problém je, že všichni očekávají, že se jednoho dne ujme vlády nad klanem Nura. Ovšem tím nemůže být, pokud vypadá jako člověk, a on ne a ne se proměnit ve strašidlo. Zatím se mu to povedlo jen jednou na chvilku a to si ještě vůbec nepamatuje.

Dědeček Nurarihyon a Tsurara

Největší očekávání samozřejmě mají jeho yokai přátelé. Jako je třeba Tsurara, to je strašidlo typu Yuki Onna (něco jako sněžná paní), Na Rikua kouká ze začátku jako na svého malého brášku a má ho za úkol chránit po čas, kdy je člověk a v přestrojení chodí kvůli tomu i do školy. Druhým jeho ochráncem je vůdce bojové sekce klanu Nura Aotabou. Pak tu máme playboye mezi yokai: Kurotabou. Za zmínku stojí Rikuúv kamarád z dětšví Zen. A pak i třeba mírně aristokratický yokai: Gyuki. Youkai postavy kromě Tsurary ze začátku spíše sekundují a teprve začnou nabývat s postupem času na významu a dozvíme se hodně o jejich minulosti. I třeba o tom, jak se z nich staly strašidla. Líbí se mi, jak v manze k většině je opravdu vysvětlení co ten a ten druh strašidla je zač a víceméně to koresponduje s japonskou mytologii.

 Zen a Kiyotsugu

 Kana a Yura

Jako snad ve všech shonen anime/mangách hrají velkou roli i kamarádi ze školy. Pro Rikua je nejdůležitější jeho kamárdka Kana, pro kterou má tak trochu slabost. Tahle holčina je typu Orihime z Bleach. Sice není tak uňukaná, ale taky potřebuje věčně zachraňovat a sama není schopná ničeho. Pak tu máme jednoho akčního kamaráda Kiyotsugu. To je týpek, co je posedlý pátráním po strašidlech a to dokonce natolik, že založí k tomu učený klub a všechny ze svého okolí do něj zatáhne. Tak ostatně věčně zkončí v nějakém průšvihu a Rikuo musí zachraňovat situaci. No a asi nejzajímavější je nově přestoupivší studentka Yura Keikain. Takhle holčina je z rodiny vymítačů duchů, která odešla do Tokia, proto aby trénovala na post hlavy rodiny. Samozřejmě jako ostatní ze začátku netuší, že Rikuo je yokai. A tak tu vzniká dobré napětí, kdy to konečně zjistí. Na boj se strašidly používá zvlášťní duchy zvané shikikami, které umí vyvolat a ovládat. Zkrátka tahle holčina je od začátku borka a je čím dál tím lepší...i když občas ji musí taky Rikuo v yokai formě trochu pomoci...

Bájný slavnostní průvod yokai a strašidla u nich doma na návštěvě :-)

Děj díkybohu se netočí kolem zachraňování kamárádů z průšvihu. Ale kolem toho, jak postupně Rikuo si buduje pozici vůdce klanu a jak bojuje o post prvního mezi yokai v japonsku. Začíná ovšem úplně od píky. Jak už bylo řečeno, neumí se ani savolně přeměnit. Pak je jeho problém, že to dokáže jen v kritických situacích a jen na 1/4 dne. Ovšem postupně samozřejmě to umí víc a víc. A získává si jednoho yokai spojence za druhým.

Klub hledání strašidel v akci

Aby to ale nebylo tak nudné, postupně se tam objevují další a další nepřátelé, ostatní klany totiž cítí, že nový vůdce Nura klanu je zatím slabý a snaží se ho ostranit. Jenže tím spletitost děje někončí. Ve chvíly, kdy si myslíme, že to zabředně do zajetého rámce a došly nápady, tak se ukáže, že někdo další tahal za nitky. Teď u 118tého dílu mangy všechno konečně do sebe začalo zapadat, ale ještě pořád se čeká na příchod hlavního záporáka,  který sice byl "ohlášen", ale zatím se tam osobně ještě neobjevil. Manga si udržuje velice napínavé tempo, které začalo někde u té desáté epizody. Dozvídáme se tam i více o tom, kdo byla Rikuova babička. O tom, jak se jeho děda stal vůdcem všech yokai i o tom, proč jeho tata i když to byl napůl člověk byl ještě silnější než děda. Další důležitou část děje tvoří i Yura a její rodina a všechno krásně do sebe zapadá.

Manga má jaksi záhadnější atmosféru než anime...

Děj je z velké části kecací. Souboje málokdy přesáhnou v manze více jak pár stránek. Ale to manze nebrání v epičnosti. Sice občas se nevyhne nějakým klasickým shonen klišé, ale je jich málo. Rikuo totiž málokdy řeší spor nejprve pěstmy a spíše se snaží o mírovou cestu. Svět yokai je taky výborně propracovaný a celkově takhle manga má ještě hodně potenciálu do budoucna a doufám, že jen tak nezkončí. Prostě jsem z ní nadšená. Má i nádhernou kresbu. Nurarihyon je super bišík a jen když se tam objeví, už slintám ;-).


Anime je trochu jiná záležitost. Styl kresby je stejný, ale je to více uhlazenější a občas tam přímíchávají do 2D grafiky i nějaké to 3D a to je podle mého spíše na škodu. Anime tak trochu ztrácí atmosféru a jednotný styl. Další je taky i to, že anime vypadá daleko víc směřované na náctileté děti než samotná manga, nevím jak to popsat, ale dýchá z toho ještě víc dětiská atmosféra než z mangy, ale třeba se postupem času též setkáme s vývojem jako třeba u Naruta, kde je obrovský skok mezi Naruto seriálem a následujícím Naruto Shippuuden.

Jo, při tomhle jeho pohledu se mi vždy podlomí kolena...;-)

Komu anime a mangu doporučuju? Asi všem co maj rádi shonen záležitosti. Všem, co mají rádi rádi i dobrý příběh, protože pokud přetrpíte mírně epizodický začátek, kte se jen seznamujete s postavami, tak určitě nebudete litovat. A pak i těm, co se chtějí něco zábavnou formou dozvědět o druzích strašidel, co mají v japonsku :-)

Manga download: 
http://www.mangatraders.com/manga/series/3213 (nutná registrace)
http://stoptazmo.com/manga-series/nurarihyon_no_mago/

Čtení online:
http://www.mangafox.com/manga/nurarihyon_no_mago/

Anime download:
http://www.nyaatorrents.org/?page=search&cat=1_37&filter=0&term=Nurarihyon

2 komentáře:

  1. Ahoj,mš moc hezké stránky. Chtěla bych se zeptat zda víš o anime které je podobné Nurarihyon no Mago. A jestli je manga v češtině, moc díky za odpoved.
    Prosím ještě odepiš na email: nikolac3@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju :-)

    Něco podobného jako NuraMago? Záleží v čem by to mělo být podobné. Pokud myslíš něco s youkai, tak se m hodně líbilo anime: Natsume Yuujinchou

    http://myanimelist.net/anime/4081/Natsume_Yuujinchou

    Sice je to míň bojovný a víc kecací, ale mě to zkrátka bavilo.

    Co se týče mangy v češtině, tak jsem zagooglila a našla jsem tyhle stránky:
    http://cti.mangaonline.cz/Nurarihyon_no_Mago
    bohužel tam zatím moc kapitol není.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...