pondělí 2. ledna 2012

Journeys in Japan

DOKUMENT
Tvůrce: japonská televize NHK

 Ukázka ze znělky pořadu...

Nový rok začnu článečkem o dalším povedeném dokumentárním cyklu televize NHK. Jak už název napovídá, je o cestování po Japonsku. Není to ale klasický cestopis. Tvůrci si vždy vyberou nějakého člověka (z 99% nejaponce), který jede někam na výlet. Zkrátka je to opravdový turista, který se liší od ostatních jen tím, že má za zadkem kameramana.  Mluví velice dobrou angličtinou, i když většinou s přízvukem, ale je to člověk od člověka. Někteří "turisti" jsou sympatičtí, jiní méně (někdy se před kamerou tak pitvoří po americkém stylu, až to není pěkné). 

Co se týče destinací, vypadá to, že si je vybírají sami cestovatelé. Většinou je vidět nehraný zájem o danou lokalitu. Potěšující také je, že místa, která jsem zatím v tomto cyklu viděla, nejsou ta úplně nejtypičtější destinace zahraničních turistů. Turisti se jednou podívat nejen na tu a tu horu, ale třeba do toho a toho města za architekturou, nebo na to a to místo, protože je slavné z dávných maleb, nebo třeba jedou do hor, zjistit, jak žijí tamní lovci zvěře. Zkrátka je to turistika zaměřená na vše možné. 

Další pozitivní věc vidím i v tom, že se vždy setkávají s místními obyvateli. Povídají si s nimi o životě na tom místě, o lokálních zajímavostech, o historii, i o tamních zvycích.

Z tohoto dokumentu sice nejsem tolik nadšená, jako z Begin Japanology, ale z velké části je to kvůli lidem, co jednotlivé díly provází. Osobnost toho "turisty" udělá hodně. Každopádně zatím se vždy na všechny díly dalo koukat. Takže  všem, co se zajímají o Japonsko tenhle cyklus doporučuji. Dozvíte se tam spoustu zajímavých věcí a navnadí vás na cestování.
... a výbuch :-D

Odkaz na oficiální stránky poradu je zde: http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/english/tv/journeys/index.html
a pokud vím, dá se to tam sledovat i online :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...