neděle 7. února 2010

Code Breaker

MANGA
Autor: Kamijyo Akimine
Zařazení: action, comedy, martial arts, shounen, supernatural


Manga Code Breaker se stala na první pohled pro mě doslova srdeční záležitostí. Má zajímavý příběh. Sice je tam vidět inspirace všude možně, ale stále je dost originální.  Postavy jsou poměrně dobře propracované a poměrně uvěřitelné. Líbí se mi, že tu nejsou tak časté klišé typu holka stydlivka ,  co potřebuje jen ochraňovat. Ostatní klišé autorka doslova staví na hlavu. Jediné co si tu neodpustila je občas mírňoučká obsese holka holkou, ale i to má poměrně zábavně udělaný.

Hlavní předností pro mě ale je kresba. Doslova mě uchvátila. Tím nemyslím, že by stylově byla něco vyjimečného, naopak je taková obyčejná a normální. A právě proto jsou zkrátka hlavní hrdinové jsou doslova k nakousnutí ;-) Je to poměrně zvláštní, takhle manga má být podle zařazení shounen - to znamená pro kluky, ale já bych řekla, že je pro všechny, kdo mají rádi mangu, kde se něco děje a lidi tam mají nadpřirozený schopnosti.

A pak se mi divte, že se tak moc rozplývám na kresbou...

Dalo by se říci, že takhle manga je podle mých měřítek téměř dokonalá. Má své mouchy, uznávám, ale zároveň má spoustu kladů.

První klad je hlavní holčičí postava. Jmenuje se Sakura Sakurakouji. Není to žádná slaboška, umí několik druhů bojových umění a pokud si správně pamatuju, má i černý pásek v karate nebo v tak něčem. Jen tak něčeho se nelekne. Má ráda dobrodružsví, ale zároveň je starostlivá a má ochranářské sklony.  Ze všech sil se snaží aby nikdo nebyl zraněn a má i soucit se zločinci. Prostě je mi poměrně sympatická, což je na holku v manze neobvyklé.


Druhým kladem je seznámení hlavních postav. Takové jsem ještě v manze nebo v anime neviděla.  Sice tu máme klišé nového spolužáka, ale rozhodně nic není jako "obvykle". Začíná to tím, že Sakura jednou v parku uvidí uhořet lidi zvláštním modrým plamenem a nad nimi stojí zvláštní kluk. Sakura jako vzorná studentka to samozřejmě chce ohlásit jako vraždu, ale nikdo jí nevěří.  Nejsou důkazy. Všichni uhořelí lidé se totiž promělili v prach. Sakura si tedy umíní, že vraha najde sama. Najde ho dříve než čekala. Druhý den k ní do třídy přibyde nový spolužák. Jmenuje se Ogami Rei. Sice se chová přátelsky, vše popírá, usmívá se a vůbec nevypadá jako vrah, Sakura mu ale nevěří. Vrací se tedy na místo činu a doufá, že se ten zvláštní kluk objeví.


Jenže místo Ogamiho se objeví členové gangu a začnou dělat problémy bezdomovcům. Když se Sakura snaží jim pomoci, je omráčena a spoutána. Pak se ale zas objeví Ogami. A Sakura se znovu přesvědčí o jeho zvláštní schopnosti. Levou rukou může vytvořit modrý plamen, který je daleko silnější než obyčejné plameny a spálí vše na prah. Tak taky všechny členy gangu spálí a Sakuru osvobodí, ale nezabije. Sakura je zmatená, ví že je to vrah, ale proč ji nezabil? Nadále se ho rozhodne sledovat a je odhodlaná mu zabránit v dalším zabíjení. Z nějakého zvláštního důvodu je prostě absolutně přesvědčená, že zabíjet se nemá.

Sakura během pronásledování Ogamiho zjistí, že je Code Breaker číslo 6 a patří do tajné organizace, která má za úkol zabíjet zločince, které by bylo velice těžké dostat k soudu a usvědčit je.

Ogami není sám o sobě žádný kladný hrdina. Se zločinci nemá slitování a když není jiná možnost, neváhá zabít i nevinné v rámci zametení stop. Dokonce na rozkaz se pokusí spálit i Sakuru. Jenže ouha. Sakura nehoří. To je zvláštní a Ogamiho to zaujme. Sakura totiž je "zvláštní druh" na kterého super schopnosti nemají účinek.  A tak to začíná. Ogami chce zjistit víc o Sakuřině schopnosti, Sakura chce zabránit Ogamimu dále zabíjet. Hodně zvláštní pouto mezi hlavními hrdiny, že?


Ogami sám o sobě je poměrně velký suchar. Ke Code Brakerům se přidal jen kvůli tomu, že mu mohou moci najít jistou osobu z jeho minulosti. Nic dalšího ho nezajímá. Tedy možná ještě kromě rivality s Code Breakerem číslo 4. Tokim. Ti dva se nemůžou vystát, ale když na to přijde, tak vlastně jsou i nejlepší kámoši, páč prostě nikoho jiného nemají. Oba jsou totiž zahledění do sebe a do svých vlastních problémů. Toki totiž má též osobu, kterou hledá a své důvody k tomu. Ovšem Toki tak nějak má v sobě takovou tu jiskru  cool rebelství. Autorka ho stvořila fakt trefně. Hned jak jsem ho uviděla, tak se mi pomyslně zastavilo srdce a dýhlo na mě charisma jeho postavy, pro které mám slabost i v reálném světě (bohužel). Je to takový ten machýrek. Rád se předvádí. Ví o sobě, že dobře vypadá a dává to dostatečně najevo. Dokáže i dost ublížit, ale zároveň není tak bezcitný jako Ogami. Je to prostě ten týpek do kterýho se holky zblázní, protože pod tvrdou slupkou je v jádru dobrý. Toki totiž narozdíl od Ogamiho má i někoho, koho má rád a  pro koho by udělal všechno. Jeho speciální silou je magnetismus a další jeho zvláštností jsou i jeho oči. Každé má jinou barvu a jedno dokáže i přibližovat, takže Toki je velice zručný i ve střelbě. Noo básnila bych o něm ještě hodně dlouho...prostě srdeční záležitost :-)


Další moje oblíbená postave je Yuuki Tenbouin. Code Breaker číslo 3. Je až nehorázně roztomilý a chová se infantilně. Přesto zdání klame. Je neuvěřitelně chytrý. Dalo by se říci, že je geniální. Universitu  totiž dokončil někdy ve 13ti letech, vlastní korporaci na výrobu hraček a je milionář. Jeho speciální schopností je ovládat zvuk a běhat nadzvukovou rychlostí. S ostatními Code Breakery se sblíží více až po příchodu Sakury a pak už na ně nedá dopoustit. Má hodně ochranářské sklony a pro kamarády by udělal cokoli. Ovšem má i jednu slabost. Doslova ulítává na postavičce Nyanmaru, což je něco jako plyšák.


S přibívajícími stránkami mangy, se v manze objevují další hrdinové. Jak už čísla napovídají, Code Breakerů je minimálně šest. Pak tu máme bývalé code-breakery. A postupem času se ještě vynoří úplně jiná skupina, která jde po něčem, co má šéf Code Breakerů.

Musím také ocenit originální autorčin nápad, co se stane, když Code Breaker své síly použije příliž mnoho. Jsem se fakt nasmála. Komedii dokázala autorka udělat i z klasického klišé ala výcvik, chci být silnější. Dokonce i takové ty hlavní a rozhodující bitvy, kdy vyjde jeden na jednoho končí poměrně překvapivě. Zkrátka takhle manga mě nepřestává bavit a překvapovat. Jsem zvědavá, jak to bude dál. Všem doporučuju :-)

Manga download:
Tady máte pár kapitol v češtině:
http://blackboxsubs.cz/manga/code-breaker/volume-1/


Čtení online na MangaFox:

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...