neděle 7. února 2010

Durarara

ANIME
Žánry: Action, Shounen, Supernatural

Durarara je jedno z anime vycházející od začátku roku 2010.
Když jsem si na začátku roku procházela seznam nově vycházejících anime, tohle byl jeden z mála seriálů, co mě zaujal na první pohled. Od kresby až po příběh. Nemluvě o tom, že prý je od stejného autora jako Baccano!, což je seriál poměrně hodně vychvalovaný na internetu a já už jen čekám, kdy budu mít den se zahrabat a zkouknout všechny díly naráz.

První díl Durarara jsem si zkouknula hned, jak vyšel anglický překlad a hodně se mi líbil. Jenže absolutně jsem netušila co o něm psát. I když byly naznačeny nějaké dějové linie a byly nám představeny téměř všechny postavy, krapet jsem se v nich pro jejich množství ztrácela.


Teď už mám za sebou pátý díl. Dojem je stále výborný, ale stále tak nějak nevím, jak tenhle seriál popsat. Zkrátka není to typické anime. Není to epizodovka a ani se to nemotá jen kolem hlavního hrdiny a případně jeho kamarádů. Trochu mi to připomíná Pulb Fiction od Tarantina. Pocitově to na mě působí jako seriál Natsume​ Yuujinchou (asi kvůli podobné hudbě) nebo Otogi zôshi (kvůli skutečným místům v Tokyu).

Dalo by se říci, že zkrátka hlavní postava je Tokyjská čtvrť Ikebukuro a každým dílem zatím tak nějak sledujeme pohledy různých lidí na dění ve čtvrti. Životy všech lidiček se tam nějak proplétají. Máme tu gangy, máme tu městké povaleče, máme tu studentíky, máme tu něco jako mafiány, pár záhadných lidiček které zatím nejde zaškatulkovat a pak tu jsou doslova oživlé městské legendy. A vše je ještě k tomu glosováno v internetové diskusi. 

V prvním díle je nám čtvť Ikebukuro představena z pohledu nově příchozího kluka jménem Ryugamine Mikado, který má začít tam chodit na střední školu. Ve městě zná jen jediného člověka, kamaráda z dětství, co se jmenuje Kinda Masaomi. Mikado je něco jako vesnický balík, zatímco Masaomi si hraje na světáka, co všechno zná a všechno ví. Je až neuvěřitelně upovídaný a dělá Mikadovi po čtvrti průvodce.

Hned první den se Mikado seznámí s Masaomiho staršími kamarády Karisawou (hočina s krátkými černými vlasy a černou čapkou s kšiltem) a Yumasakim, který je nejspíš její přítel. Jsou nám ukázáni i další jeho známí, co jezdí v dodávce Kadota a Togusa. Pak je tu Simon (velký černoch pocházející z Ruska s neuvěřitelnou silou) a je to další Masaomiho známý. Natrefí i na neznámou holčinu s velkou jizvou na krku.


Kamichika Rio je zas copatá holčina, okolo které letmo projdou. Zrovna čeká na člověka se kterým se seznámila na internetu s tím, že spolu spáchají sebevraždu. Ovšem situace se zkomplikuje a ona je unesena. Zahrání ji bezhlavý jedec na motorce - přesněji je to jezdkyně ;-) Je opravdu bez hlavy a jmenuje se Selty. Hledá svou hlavu a pomáhá jí v tom doktůrek, co je do ní zakoukaný a možná ani nechce, aby hlavu našla...


Je tu třídní předsedkyně Sonohara Anri, která hledá svou kamarádku. Jagiri Seigi je zas týpek, co zachránil ji i její kamarádku před násilníky. Jenže její kámoška se na něj doslova upnula a teď ho pronásleduje. Jagiri zas má nějaký vztah k holčině s jizvou na krku.

Izaya je zas tmavovlasý týpek, se kterým se měla sejít Kamichika a vypadá to, že je bývalý mafián nebo tak něco a má nevyřízené účty jiným pro změnu blonďatým a supersilným mafiánem jménem Shizzuo Heiwajima.


S jednotlivými díly se dozvídáme více o Selty a ostatních. Co si myslí, co hledají, po čem touží....Atd. atd. zkrátka životy všech se proplétají... Zkrátka doporučuju :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...