středa 27. ledna 2010

Baka to Test to Shoukanjuu

ANIME
(jiný přepis do lantiky: Baka to Test to Shokanju)
Žánry: Comedy, School, Super Power



Moje pocity k tomuto anime jsou velice rozporuplné. Váhám, jestli ho mám doporučit nebo ho prohlásit za naprostou blbost. Sama se nemůžu rozhodnout. První díl mě nijak zvlášť nenadchnul, ale zapříčinil, že jsem si zkusila najít mangu a v ní jsem více pochopila zákonitosti mírně ujetého školního testování na kterém je toto anime postavené.

Vše totiž začíná testem před vstupem do druhého ročníku. Nemůžete z něj odejít, nemůžete ho opakovat a musíte ho psát i když jste nemocní. Výsledek pak rozhodne, do jaké třídy bude zařazeni. Jestli do třídy 2A, kde žáci mají špičkové a luxusní vybavení a nejlepší učitele, nebo do třídy 2F, kam fouká vítr a rozpadají se vám stoly. Ovšem tak to nemusí být na dobro. Můžete vyzvat na souboj jinou třídu a pokud vyhrajete, můžete si s ní prohodit učebny. Souboje se zkládají ze dvou částí. Základem je správně napsat test a z něj získané body dávají sílu summonovi, kterého je schopen každý žák vyvolat. Jednotlivý summoni pak mezi s sebou bojují.
Yoshii Akihisha

Hlavní hrdina se jmenuje Yoshii Akihisha a je to jeden z největších looserů na škole. Proto není div, že se dostane do té nejhorší třídy F a aby toho nebylo málo, má i velice zvláštního summona. Teto summon totiž je jaksi hmotný a může se dotýkat věcí, ale zároveň, pokud ho někdo praští, bolí to i Yoshiu, takže pro souboje moc použitelný ani není. Ve třídě F se sejdou zajímavé typy lidí. Svým způsobem má každý charakter potenciál vás něčím překvapit, tak jsem zvědavá. Mě asi nejvíc zaujal Yoshiho kamarád a zárověň rival Sakamoto Yuuji. Je to předseda trídy F, má vůdcovské sklony a je to poměrně dobrý taktik. Přesto neštítí se Yoshiho občas i trochu využívat.

Sakamoto Yuuji

Další zajímavý týpek je Kinoshita Hideyoshi, který vypadá jako holka. Hlavní hrdina ho dokonce považuje za druhou nejkrásnější osobu ve třídě. Tenhle týpek je výborný herec a zajímavostí je, že má sestru, dvojče, která vypadá jako on a hlavně ona je ve třídě 2A. Jsem poměrně zvědavá, jaktože Hedeyoshi je ve třídě 2F a co je mezi ním a jeho sestrou. Zatím to vysvětleno nebylo nebo mi nějaká ta větička v titulcích unikla.Další týpek je Tsuchiya Kouta. Pro zatím mě asi nejméně zajímavá postava. Zkrátka zvrhlík s foťákem, co se holkám kouká pod sukně. Ovšem v téhle třídě toho moc nenakouká. Holek tu totiž mají poměrně málo.

Kinoshita Hideyoshi

 Tsuchiya Kouta

Přesto do party těchto kamarádů patří i Shimada Minami, která sice je holka, ale hlavní hrdina ji rozhodně jako holku nebere. To Minami ale nehorázně štve. Z nejakého důvodu je Yoshiim tak trochu posedlá. Zkrátka typická vsteklounka. Minami byla dlouho v zahraničí a neumí moc číst japonsky. Proto zkončila ve třídě 2F, nerozuměla většině zadání. Jako poslední do skupiny kamarádů ve tříde 2F patří Himeji Mizuki. Je to jedna z nejchytřejších osob na škole, ale měla smůlu, že v době psaní rozhodujícho testu měla vysokou horečku a tak test nedoknčila. Je to taková ta stydlivka na kterou chlapy letí a není tedy divu, že Yoshii je do ní zamilovaný.

Shimada Minami

Himeji Mizuki

Příběh se točí kolem toho, že Yoshii chce pro svou lásku to nejlepší a ví, že by v té třídě kde je, zakrněla. Proto požádá Yuujiho aby mu pomohl to změnit. Vypadá to ale, že Yuuji už na něčem podobném i pracoval a že prý dokáže postavení třídy změnit a porazit 2A. První díl amime a děj mangy se v základu tolik neliší. Ovšem to se mění s epizodou 2, která právě teď vyšla. Příběh se už ubírá úplně jiným směrem, jen některé dílčí části, viz milostný dopis jsou stejné. Jsem zvědavá jaké to bude. V anime možná podcenili úvodní představování a vysvětlení principů. Souboje summonů jsou v anime udělány poměrně trapně pomocí vzhledu ala pc hry. To si mohly odpustit. V manze je to uděláno daleko více normálněji a přesto přehledně.  Každopádně souboje nejspíš jsou použity jen jako zdroj pobavení. Větší smysl zatím v nich nevidím. Tohle anime se totiž s třetím dílem zvrhává "nehoráznou" parodii na všechny školní a bojový anime :-) Těžko tedy říct, jestli si to udrží i nějakou příběhovou linku nebo to bude čistě jen parodie, ale každopádně teď u třetího dílu jsem se fakt nasmála.
Se svými summony

Takže doporučuju těm, co nemají co sledovat. Úplně nejhorší to zatím není. Jen asi pro lidi, co neznají jiná anime to moc není. Spoustu věcí asi nepřekousnou.

Jinak pro ty, co umí anglicky, tady máte recenzy na jejíž popud jsem začala toto anime sledovat.
http://bluebluewave.wordpress.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...