středa 27. ledna 2010

Proč sledovat anime?

Někdo neví co to je, jiný ho hned odsuzuje na základě znalosti jednoho nebo dvou titulů, další tvrdí že je to jen pro děti. A přitom ANIME je pro všechny!

Nechci se tu pokládat za nějakou velkou znalkyni tohoto žánru. Není to pravda. Zatím zkoukla něco málo "jen" kolem 70ti titulů. A co se týče "oficiálního" rozdělení anime, tak taky ještě občas ve všech těch źánrech plavu, ale zkrátka tento druh filmů/seriálů mám velice ráda a ráda bych přispěla aspoň maličkým dílkem k osvětě mezi lidma.

Oficálně anime znamená japonský animovaný film nebo seriál, které jsou kresleny stylem manga. Nic více tento pojem neříká. Někteří určitě ani netuší, co je to manga. Takže po pořádku. Manga je japonský komix. Komixy jsou tam neuvěřitelně populární a to i natolik, že je tam čtou všichni. Dospělý i děti, muži i ženy. Tím pádem i o Anime se dá říci, že je také pro všechny. Existuje totiž velké množství žánrů. 

Každý druh anime má své pojmenování a je prioritně zaměřen na nějakou skupinu lidí. Nejčastěji se zaměřují na děti, na dospívající kluky nebo holky, nebo už přímo dospělé. Pak, protože v Japonsku se na gaye a lesbičky dívají jinak, existuje i hodně anime s touto tématikou. No a poslední v řadě musím zmínit i hentai, což v překladu znamená přímo abnormální, někdy i perverzní a to je defakto kreslená pornografie. 

Jak vidíte existuje anime snad pro všechny skupiny lidí. I když tedy zatím jsem neviděla žádné anime přímo určené pro seniory. No třeba časem :-) 

Důležité hlavně je tento druh filmů a seriálů neodsoudit hned na poprvé. Někdo zahlédl kdysi dávno třeba Pokemon. To je anime určené pro malé děti a hned si z toho udělal závěr že všechny jsou taková. To znamená ztřeštěná, výstřední, přihlouplá a pro nás evropany někdy i nepochopitelná. Někdy je to tak a někdy rozhodně ne. Chce si to vybrat jen ten správný film nebo seriál. S anime totiž je to jak s každým jiným filmem a nebo seriálem. Existují dobré kousky a průměrné kousky a špatné kousky. Rozhodně by jste ho neměli odsuzovat jen proto, že je to kreslené a nebo že je to japonské. 

Proč vlastně v Japonsku tyto animované filmy všech žánrů vznikají? Zcela jistě to nevím, ale někde jsem se dočetla, že v Japonsku jde velice málo peněz do hraných filmů. Popravdě nikdy jsem neviděla hraný japonský film, který by nevypadal jako nějaký béčkový. Nechci tím ty filmy zhazovat. Ale zkrátka minimálně po vizuální stránce je to velký rozdíl mezi japonským hraným filmem a třeba jihokorejským. Takže i díky malým finančním prostředkům začali se japonci více věnovat animovaným filmům. A další důvod je prozaický. Evropané a Američané jsou především zvyklí na bělošské typy. Asiaté jim všichni přijdou alespoň ze začátku stejní a tak japonské filmy nemohou v zahraničí prorazit. Věděli jste třeba, že slavný horor Kruh je remake Japonského hororu. A to není jediný, je jich daleko více. Zato v anime může být každá postavička absolutně jiná. Není to ničím omezeno kromě vlastní fantazie. A poslední důvod proč tam vzniká anime je asi ten, že v Japonsku má kreslení velkou tradici. Víte třeba, že ty nádherné secesní kresby Alfonse Muchy byli inspirované právě i japonským uměním? 

Komu bych tedy anime doporučila? Všem, co se nebojí zkusit něco nového. Všem, které je omrzely Americké hapyendy (u anime nikdy nevíte jak to zkončí, tvůrci se obvykle nebojí zabít třeba i hlavní postavu atd). Všem, kteří chtějí více poznat japonskou kulturu. A hlavně všem, co se zkrátka rádi divají na krásné obrázky :-) 

A na závěr tady máte nějaké tituly, které bych vám doporučila pro začátek:
Ghost in the Shell - na CSFD velice dobře hodnocený sci-fi film, který člověka přinutí k přemýšlení a i jeho dvojka je velice povedená
Hrob světlušek - CSFD - válečný film
Princezna Mononoke - CSFD - jedno z nejznámějších anime. Je to nádherná pohádka od slavného japonského režiséra Miyazakiho. Od něj bych vám ostatně doporučila všechny filmy.
5 Centimeters per Second - CSFD - romantický, tak trochu filozoficky založený film, ale hlavně nádherná animace. Jedna z nejlepších co v tuto dobu existuje (aspoň podle mého).
Kovboj Bebop - CSFD - skvělý anime seriál, vtipný, nápaditý - je to taková vesmírná westernovka - o lovcích odměn - téměř kultovní záležitost

A samozřejmě bych vám mohla doporučit spoustu dalších filmů a seriálů, ale myslím si, že tyto jsou do začátku asi nejstravitelnější.

1 komentář:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...