neděle 4. července 2010

Angel Beats!

ANIME
Žánry: Action, Comedy, Supernatural

Angel Beats je jedno z anime, co vycházelo teď na jaře 2010. Všichni strašně moc opěvují tohle anime jako nejlepší této sezóny atd. atd.  já přímo ten pocit nezdílím. Mělo to velice příjemně našlápnuto. První dva díly fakt mazec. Člověk byl trochu zmatený, co se tam děje, ale zároveň nažhavený, co to nakonec bude za zápletku.

uprostřed Yurippe po její pravé Hinata a po její levé Otonashi

O čem je děj? Je velice téžké nespoilovat. Obzvášť, když už to mám celé dokoukáno. Takže vše začíná tím, že týpek jménem Otonashi, který trpí ztrátou paměti, se zjeví v novém světě. Svět vypadá jako obrovský školní areál a první osobu, kterou uvidí je Yurippe (holčina velice podobná Haruhi :-) ), která míří puškou na jinou holčinu jménem Kanade, o které tvrdí, že je anděl a že proti ní a Bohu vedou válku. Tohle téma zní skvěle. Posmrtný život, válka proti andelům a bohu ve světě, kde nejde zemřít. Otonashi se o tom taky posléze hned přesvědčí. Nenapadne ho totiž nic jiného, než jít za Kanade a zeptat se, jestli je to pravda, že nemůže umřít. Kanade místo odpovědi ho téměř se strojovou rutinou probodne.  Prvních pár minut je tedy fakt nářez.

Kanade

Vypadalo to na nejakou super věc na téma posmrtný život a odpykání si hříchů z minulého života atd. Hodně moc mi to tou nelogičností a námětem ze začátku připomínalo knížku Schola Alternativa. U obou jsem to místy fakt moc nepobírala ale místy to byla zajímavá věc. V Angel Beats je ale nakonec všechno jinak a dokonce bych řekla, že to má i poměrně logickou a hlubší myšlenku.


znak odboje proti Bohu
(nevíte někdo co by mohl znamenat? nepřehlédla jsem někde vysvětlení? je tam tak trochu podobnost s nacistickýma SS, ale to se mi k tomuhle anime moc nehodí...)

Noo ale ještě trochu začnu tím, co se tam děje. V té škole pro mrtvé mají lidi normálně studovat a dodržovat školní řád. Pokud to udělají, časem prostě zmizí. Kanade je předsedkyní studentů a proto se snaží aby všichni dodržovali pravidla. Zato Yurippe je vůdkyní odporu. Chce bojovat proti Bohu a systému, který v tom světě vytvořil, protože si myslí, že je nespravedlivý. V tomhle pak světě má na odpor šanci, protože lidé tam nemůžou umřít a když nedodržují pravidla, tak nezmizí.

-------------------------------
----- SPOILER ----
-------------------------------

Ovšem to o tom zmizení není tak docela pravda. Později se člověk dovídá, že lidé mohou zmizet i ve chvíly, kdy dosáhnou pocitu naplnění a toho, že přeci jen na světě je nějaká spravedlnost. Otonashi od začátku všechny pozorně sleduje a vytváří si na věc svůj vlastní názor. Yurippe obdivuje pro její vnitřní sílu a odvahu vzodrovat nepříznivému osudu a hned v prvním díle se přidá k ní a k odboji proti Bohu. Jenže nějakým záhadným způsobem je přitahován i ke Kanade. Původně si dokonce myslí, že nemá duši a že je jen stroj. Na škole totiž většina studentů jsou jen NPC - zkrátka postavy vytvořené počítačem pro dokreslení kulisy. Kanade totiž má speciální software, který ji umožní používat různé schopnosti. Jako třeba že ji z ruky vyroste meč, nebo neprůstřelné pole kolem jejího těla a dokonce i schopnost sama sebe klonovat. Díky tomu jsem nabyla dojem, že spíš je to inspirované jen nějakou počítačovou hrou - nevím, ale vypadá to tak.

Příběh není moc souvislý. Dalo by se říci, že se tam odehrávají jednotlivé a na sobě téměř nezávislé epizody. Některé se skládají z akcí oddboje jako třeba získávání obědových lístků. Jiné se trochu zabívají minulostí některých vybraných postav. Bohužel ale ne všech a ani u žádné to nejde extra do hloubky. Přesto tak nějak pochopíme, proč zmizí zpěvačka dívčí kapely i to, že mohl zmizet jeden z hlavních hrdinů, jinak docela i sympatický a mírně ulítlý týpek jménem Hinata, kdyby nezasáhla jeho kamarádka.


Některé díly docela i pobaví, některé by měly hrát na city a moc nehrajou, jiné díly se klidně mohly vynechat a nic by se nezměnilo. Zásadní je, že Otonashi se sbližuje s Kanade po té, co ji odboj lstí připraví o funkci předsedkyně studentů. Zjišťuje že je osamělá a snaží se ji přesvědčit aby proti nim nezasahovala. Kanade se postupně mění a začíná jim pomáhat a zkrátka už někdy v polovině seriálu to vypadá, že nebude proti komu bojovat. Jenže objevuje se ještě horší předseda studentů,, který přes to, že je to člověk s duší a ne NPC doslova zneužívá moci a umí hypnotizovat. Situaci, jako už poněkolikáté vyřeší Otonashi tím, že ho uklidní a přesvědčí ho, že to, co dělá je špatné. A dokonce tenhle týpek ho začně až přehnaně zbožňovat. Místy mám pocit, že je to jako když pejsek a kočička vařili dort. Originální nápad na svět a téma s posmrtným životem smixovali dohromady se spoustou klišé a archeotipů. Kromě hlavních asi 6ti postav jsou tam ostatní lidé taky jako NPC. Zkrátka jen jako kulisa. A díly, kdy se zas musí vydat do guildu - jejich tajné výrobny zbraní - jsou jak vystřihnuté parodie na různé hry s pastmi a na sebeobětování, i když pokud se nad to člověk povznese, docela se i pobaví.


-------------------------------
----- VYZRAZENÍ CELÉ POINTY ----
-------------------------------

Táááák a končně k pointě. To, že Otonashi tam jaksi nepatří a že je tam klíšová postava k nějaké změně pozná každý snad od začátku. Jde jen o to, jaká ta změna bude. To, že defakto zradí Yuri a přidá se ke Kanade se dá též tušit už od od prvních dílů. Stane se tak ve chvíly, kdy si vzpomene na svůj život a ihned získá i pocit naplnění. Protože s navrácenými vzpomínkami si vzpomene i na to, že podepsal dárcovství orgánů a že tím i byl někomu schopen pomoci a jeho smrt nebyla zbytečná, že i někomu pomohla. Měl by tak zmizet, ale to hlavní hrdina nemůže, obzvášť když je teď jediným kamarádem Kanade a to ho drží v tom světě.

Postupně se začne snažit, aby i lidé z odboje získali pocit naplnění a zmizely. Ten jeden díl s druhou zpěvačkou kapely mi přišel neuvětelně nudnej a ke konci víc trapnej než dojemnej, ale budiž.  Pak díkybohu nenásleduje série takovýhlech "dojemných" dílů věnovaná dalším postavám jak mizí. Ale objeví se nový nepřítel, kde se všichni až nesmyslně musí obětovat pro to, aby se k němu Yurippe dokázala dostat a porazit ho. Ale tahle krizová situace zapříčiní, že lidé si uvědomí, že je na čase z toho světa odejít a všichni zmizí. Zůstane jich tam jen posledních 5, kteří mají něco poslečného s Otonashim.  První půlka posledního dílu je docela nuda. Yuri, Hinata, typek co umí hypnotizovat, Kanade a Otonashi si snaží hrát na závěrečný ceremonál při předávání diplomů. Jako že úspěšně zakončili školu a předávají si diplomy navzájem (nikdo jiný kromě nich tam totiž opravdu není).  Zkrátka směs trapnosti a místy i trošička vtipnosti. Ovšem pak to nabírá grády. Zůstává tam jen Otonashi a Kanade.

Nevím, jestli si to nevykládám špatně, ale najednou začáná Otonashiho minulost do celého příběhu zapadat a celé to, až na vyjimky, dostává smysl. Otonashiho objevení v tom světě a to, že defakto tam nepatří, není jen náhoda. Otonashi daroval orgány a jeho srdce bylo transplantováno právě Kanade, která díky němu byla schopná prožít mládí. Jediné, co si strašně moc přála bylo, aby mu mohla za to poděkovat a proto zkončila v posmrtném životě a nenajde klidu dokud mu to neřekne. Takže se ledacos vysvětlí. I když dalo by se říct, že je to nelogičnost, když Kanade je v tom světě dřív než Otonashi a přitom logicky musela umřít až po něm... ale kdo ví, jaký je pořadník na vstup do toho "nápravného" světa. Osobně si myslím, že ho tam Bůh nebo někdo kdo to má na starosti poslal až poté, co viděl Kanade v tom světě tak dlouho zůstávat. Tím by se taky vysvětlovalo, proč Kanade ze začátku byla tak oddtažitá. Všichni lidi, se kterýma se tam totiž zkamarádila, dříve nebo později zmizeli. Protože i sama Kanade se jim snažila k tomu dopomoci. A koho by to neštvalo, trčet v tom světě a čekat na někoho, kdo možná nikdy ani nepřijde. Otázka je, proč Otonashimu nepoděkovala hned na začátku, jakmile to zjistila... to tam nebylo přímo zodpovězeno...ale předpokládám, že tam chtěla zůstat v tom světě s ním a lépe ho poznat. To ostatně bylo na konci pak řečeno. Docela překvapivé ale pro mě bylo, že jí Otonashi vyznal lásku a ona jemu "jen" poděkovala... a pak z toho světa zmizela... Ovšem pak byla ještě maličká dohra...no...a to už nevyzradím...i když nejspíš ji už uhádnete...

-------------------------------
----- konec spoileru ----
-------------------------------

Poslední věc, co ještě stojí za zmínku je hudba. Je fakt úžasná. Tohle anime má několik skvělých openingů (vybavím si tři, ale mění se poměrně často, takže možná jich bylo víc) a dále pak v anime vystupuje i dívčí kapela, která má fakt úžasný songy.... a jejich melodie si pobroukávám ještě teď. A co se týče ostatní hudby takříkajíc na pozadí, tak je též skvělá. Perfektně navozuje atmosféru a místy dojem z anime vyloženě vylepšuje. Zkrátka musím si co nejdříve někde sehnat soundtrack.


Takže zhrnuto podtrženo, animace líbivá, kresba jednoduchá ale povedená, hudba suprová, příběh místy nudný, ale pointa dobrá a hodně u mě napravila dojem ze seriálu. Doporučuju všem, za jedno  zkouknutí to stojí...ale víckrát se už na to asi nepodívám.

Joo a ještě bych zapomněla zmínit. Tohle je jedno z mála anime, které má teměř soubězný český překlad. V této chvíly je přeloženo 9 z 12 dílů, ale předpokládám, že do měsíce max do dvou budou všechny.  Více info zde: http://neumim.tanuki.cz/angel-beats/

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...