středa 7. července 2010

Seikimatsu Occult Gakuin/Occult Academy

ANIME
Žánry: Comedy, Mystery, School, Sci-Fi, Supernatural

Konečně anime, které je podle mého gusta. Zatim se tedy ještě mírním s nadšením. Ono může to být nakonec šílená blbost. Ale podle mého se první díl fakt povedl a rozhodně to předčilo moje očekávání.

Maya

Příběh má velice dobře našlápnuto. Téma je moje oblíbené. Okultismus a duchové. Hlavní dívčí postava je mi fakt sympatická (což se mi u anime nestává často). Jak je v jedné recenzi bylo zmíněno. Ten, kdo ji navrhoval by zasloužil za to nějakou cenu. Rozhodně se vymyká klasickým anime holčičím postavám. První co upoutá jsou její oči. Nejsou nijak velké, ale přesto jsou velice výrazné a doslova mrazivé...Další skvělou věcí je její mimika. Nevyužívají klasickou berličku zjednodušené animace a pitvoření se, ale opravdu třeba překvapený výraz nakreslí. Už dlouho mě v anime nezaujaly výrazy tak moc. Líbí se mi i potemělá atmosféra akademie. Zkrátka je skvěle "realistická". 

Opening a ending

Mají i pěkně výtvarně zpracovaný opening, který je dělaný jako koláž a ending je jeden z mála nekreslených, což se v anime vyskytuje zřídka. Tohle studio se poslední dobou vydává dosti neprobádanou cestou. Už Senkou no Night Raid bylo z hlediska designu postav,netradičního openingu a tématu dost vyjimečné. Tady zašli evidentně zas trochu dál a to je dobře. Už to díkybohu není tak, jak to bývalo dřív, kdy byla téměř unifikované kresba a všechny anime z uměleckého hlediska na jedno brdo. Už se nebojí experimentovat. Jen doufám, že si k interpretaci budou vybírat i dobré příběhy. U Senkou no Night Raid bohužel scénář trochu pokulhával...ale tady to snad napraví :-)

Zkráta zatím je hodně těžké bránit se nadšení a všem doporučuju :-)


Upozorňuju, že celý tenhle článek bude hodně spoilovat obsah prvního dílu. Takže kdo nechcete vědět, co se tam odehraje, raději dál nečtěte a nedívejte se ani na obrázky, nemohla jsem se rozhodnout, které tam dát a které vynechat, tak jsem z následujícího článku udělala něco jako fotoreportáž. 


Waldstenova Akademie

Takže k ději. Je trochu jinačí než jsem očekávala. Vše začíná tím, že dcera ředitele (a zároveň i zakladatele) Waldsteinovi Akademie přijíždí na jeho pohřeb. Ředitel totiž náhle umřel na infarkt. Kdo by čekal, že dcerunka, která se jmenuje Maya, je tam proto aby uctila jeho památku a pokračovala v jeho práci tak se plete. Od začátku je podle jejího pohrdavého výrazu jasné, že tam je přesně kvůli pravému opaku, chce tu jeho akademii zničit. Tváří se sice jako princezna, ale rozhodně tam nepřijela nepřipravena a od tatínka očekává ledacos. 

 Dcerunka na pohřbu tatíka

Fotografie ředitele akademie před a po vyvolání ducha :-)

K akci dojde hned na pohřbu. Waldsteinově Akademii se totiž neříká Occultní Akademie pro nic za nic. Takže náš milý ředitel si nahrál na pásku poslední rozloučení i s kouzelnými slovy pro vyvolání mrtvého. Jenže to zpackal a místo svého ducha omylem nahrál příkaz pro vyvolání nějakého staroegyptského zloducha, který se ihned uhnízdil v jeho těle. Studentíci začnou samozřejmě utíkat, ale Maya ani nehne brvou a oživlou mrtvolu svého papínka přetáhne židlí po hlavě a dokope zpátky do rakve.

 Ta holka má nervy snad ze železa.

Všiměte si, jak nadšeně dupe na tatíkovu rakev, jenže pak tvrdě dopadne...

Jak už jsem psala výše. Strašně se mi líbi její mimika. Kam se hrabou pitvořivý animace. Tohle je 100x vtipnější a výmluvnější.

Jenže nosánek jí jde trochu nahoru a předcenila jse.... takže díky její nepozornosti nakonec oživlá mrtvola jeho tatíka zase unikne z rakve. Ovšem ne na dlouho... o chvíly později ji objeví v mučírně a s chutí jí usekne hlavu sekerou. 

 
 Tahle holka se jen tak něčeho nelekne...

v poklidu usekne tatíkovi hlavu v mučírně...i když evidentně její výraz prozrazuje, že zas úplná necita není...

Důvody, proč je to s chutí ,se dozvídáme hned následovně. Když byla malá, svýho tatíka přímo zbožňovala, ale on se víc a víc ponořoval do studia okultismu a věnoval se akademii tak moc, až na ni doslova zapomněl. Takže nyní je na něj víc než jen naštvaná.

 Vzpomínky na dětství. Na prvním je s tatínkem a na druhé je s kamarákdou Ami ještě v dobách, kdy se bály duchů (Kdo ví čím to je, že Maya má pořád ty stený šaty...)

Staré dobřé časy budování akademie a týpek, co bude v hlavní roli. Zatím o něm víme jen to, že má číslo #6 

Vedlejší postavy Ami a Kozue a v pravo s Ami jsou JK a Smile.

Maya zkrátka má svůj cíl, jde si za ním, a vypadá to, že ji nic nevyvede z míry. Ale na závěr dílu se přeci jen jedna věc najde. Stane se světkem "přistání" jednoho týpka vyslaného z budoucnosti.

 Taky valím oči...tohle se jen tak v anime nevidí... 
(povívejte se pozorně na ten stín...;-)

 Tak tomu říkám dobrý příchod na scénu...:-)

Zatím nebylo ukázáno o co tam jde, ale vypadá to, že v budoucnosti mají problém s nějakýma monstrama a tak sem vyšlou tohle kluka. Otázka je, jestli proto, aby zničil zdroj (mám na mysli tuhle Ocultní Akademii) těch monster, ještě před tím než se objeví,  Nebo proto, aby zde našel návod jak je porazit.

 Aby se neřeklo, že tu chybí záporáci...ředitelova zástupkyně a její poskok.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...