středa 27. ledna 2010

To Aru Kagaku no Railgun

ANIME
(jiný přepis do latinky: Toaru Kagaku no Railgun)
Žánry: Action, Sci-Fi, Super Power

Mírně ecchi anime na které se dá i koukat a dokonce občas i pobaví. A i když se mi to zdálo ze začátku nemožné, tak jsem si hlavní postavy doslova oblíbila a teď napjatě čekám co bude dál...
(Zatím napsáno po 14ti dílech)

K tomuhle anime jsem se dostala čistě náhodou. Prolézala jsem stránky o Japonsku a anime a mezi právě vycházejícími anime bylo tohle. Nijak zvlášť mě to nezaujalo, dokud jsem si nepřečetla že v tom světě mají lidé superchopnosti něco jako v americkým seriálu Heroes. Byla jsem zvědavá, co na tohle téma japončíci vytvořili a poměrně to překonalo moje očekávání. Nebyla to zas až taková „blbost" jak jsem čekala.


Toto anime sleduje vedlejší dějovou linku anime To Aru Majutsu no Index, ale není to na něm téměř vůbec znát. Je to asi proto, že existují i dvě oddělené mangy. To Aru Kagaku no Railgun totiž existuje i jako samostatná manga, která se odehrává před a během děje To Aru Majutsu no Index. Tak jsem se alespoň dočetla na internetu. Na To Aru Majutsu no Index se totiž teprve chystám.

Příběh je poměrně jednoduchý. Většina dílů jsou takové oddychovky, kde se jen nakousne hlavní dějová linka a děj se posune dál jen o trošičku, ale to vůbec nevadí. Tyto oddychovkový díly totiž výborně dokreslují charaktery hlavních postav a poměrně i pobaví. I u takového vyloženě filtrového dílu, jako bylo focení plavek, jsem se totiž místy fakt nasmála. Minimálně se pobavíte u závěrečné scény s Mikoto.

Ještě před tím, než zde popíšu hlavní postavy, musím podotknout, že nepatřím k příznivcům ecchi věcí a příliž mnoho kalhotek mi obvykle leze pěkně krkem. Tyto věci se v To Aru vyskytují, ale k mému překvapení mi velice rychle přestaly vadit a smířila jsem se nimi. Dalo by se říct, že jsem začala brát postavy takové, jaké jsou a začala jsem je mít i ráda (ale nemyslete si nic zvrhlého, jsou to samý holky a ty já obvykle fakt ani nemusím).

Zvrhlice Kuroko

Sice se všude uvádí, že hlavní postavou je Mikoto Misaka, ale já si to ani moc nemyslím. Skoro stejně často ne-li více se tam vyskytuje „zvrhlice" Kuroko Shirai. Je to hodně praštěná holčina, co je doslova posedlá Misakou. Je do ní dá se říct zamilovaná a její nejšťastnější den v životě bylo, když dostala Misaku na internátě za spolubydlící. Teď se jí snaží všemožně „ulovit" a samozřejmě jen pomocí ecchi nápadů. Z počátku to pro mě byla nejotravnější postava vůbec. Tyhle věci opravdu nemám ráda, ale tak nějak časem si člověk zkrátka zvykne. Teď už si ty její výstřelky i tak nějak užívám v tom smyslu, že vždy si říkám, co asi autor teď vymyslí za novou zvrhlost. Kuroko má spousty chyb, zlozvyků a jednoznačně je ze všech vždy nejhlasitější a nejzbrklejší, ale má i dobré stránky. Pro kamarádky by se rozkrájela a chce je ochraňovat, pracuje v organizaci Jugment, která je něco jako městská policie a vždy se snaží ze sebe vydat to nejlepší (typická vlastnost anime postav). Superschopností Kuroko je teleportace. Je v ní velice dobrá. Dosáhla na čtvrtý level z pěti a jejím snem samozřejmě je dosáhnout pátého levelu. Je velice vynalézavá a své schopnosti umí využít i věcem, které by jste řekli, že pomocí teleportace udělat nejdou.

Misaka

Mikoto Misaka umí produkovat elektrické výboje a je jedna z nejnadanějších lidí ve městě. Je prý třetí ze sedmi lidí, co dosáhli ve schopnosti levelu 5. Tohoto levelu dosáhla jen svou tvrdou prací, ale rozhodně díky tomu nezpychla a bez problémů se kamarádí i holkama, co mají level 0. O kamarádky se opravdu stará a zajímá se i o jejich problémy. Zkrátka je ten typ ala „paní dokonalá". Jak jsem zmínila, bydlí s Kuroko. Má ji ráda, ale rozhodně do ní není zamilovaná a tak všechny Kuročiny pokusy o větší sblížení tvrdě odráží. Misaka je platonicky zamilovaná do hlavního hrdiny Indexu Tōmy Kamijō, ale to si ani sama zatím nepřipouští a spíš jen s nim chce soupeřit, páč ji štve, že na něj její blesky nepůsobí. Aby Misaka přeci jen nebyla tak moc dokonalá, dali jí autoři slabost pro infantilní věci a obzvláště pro žabí maskoty. Pro jejich získání je schopna udělat téměř vše, i když to na veřejnosti moc nedává najevo.

Uihara

Hned v prvním díle jsou nám představeny ještě další dvě téměř hlavní postavy. První z nich je Uihara Kazari. Která prý má schopnosti na úrovni 1, ale zatím nebylo ukázáno nebo řečeno jakou (nebo jsem to přehlédla). Je to velice tichá holčina, která mi připomíná charakterově hodně Hinatu z Naruta. Jen tady Uihara se zatím do nikoho nezamilovala, takže jen tak neomdlívá. Už hodně dlouho se zná s Kuroko, se kterou je v týmu v Jugment a obdivuje Misaku. Je výborná v práci s počítači, takže když je třeba něco zjistit nebo třeba napojit se na kamery ve městě, jde se za Uiharou.
Saten

Uihařina nejlepší kamaráka a spolužačka je Saten Ruiko. Ta nemá žádnou schopnost. Nebo aspoň zatím němá. Cítí se proto trochu méněcenná, ale obvykle tomu moc nepodléhá a snaží se pomáhat, co se dá i vlastními silami. Též je mírně ulítlá hlavně tím, že zlobí Uiharu věčně tím, že zkoumá, co má dnes za kahotky. Ale není tolik perverzní jako Kuroko a podezřívám ji, že prostě Uiharu zlobí jen tak aby se neřeklo. Je to hodně sympatická postava, která nám bude blízká právě tím, že nemá žádnou schopnost a trpí tím.

Dějová linka, co se zatím stihla po čtrnácti dílech projevit, se točí kolem takzvaného Level Upperu, ale zdá se, že je za tím i něco víc. Každopádně na Level Upper se nachytá právě i Saten. Sice ze začátku váhá jestli ho použít, ale použije a pak, když zjistí, že udělala chybu, upřímně toho lituje a dokonce si i myslí, že za to zaslouží být potrestána. Zkrátka má velmi silný smysl pro spravedlnost a teď to i vypadá, že se pokusí získat superschopnosti regulérní cestou. Ale na to si musím počkat do dalšího dílu...

Zvrhlice Kuroko podruhé...:-D

1 komentář:

  1. bylo receno jakou schopnost UIHARU ma ... dokaze udrzovat stalou teplotu, ale je na urovni 1, takze dokaze treba jen nejake jidlo udrzovat vlazne :)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...