úterý 21. prosince 2010

Ao no Exorcist

MANGA
Autorka: Katou, Kazue
Žánry: Action, Fantasy, Shounen, Supernatural

=> Pokud se zajímáte o anime, recenze je ZDE <=



Včera jsem viděla upoutávku na anime, co bude vycházet v dubnu podle této mangy, tak jsem se rozhodla, že ji zkusím přečíst a rozhodně nelituju. Je to manga, co vychází měsíčně, takže i když zatím vyšlo jen 17 kapitol, příběh už se dostal poměrně daleko. Je zajímavý, chytlavý, dobře vystavěný, a obsahuje vše, co by taková shounen manga měla mít. A to je tak asi jediné, co tomuto počinu můžu vytknout.

Je to jasný tah na branku, který se nechal hodně moc inspirovat ostatními úspěsnými mangami. Co se týče dábelského elementu, který se tu vyskytuje, tak je tu vidět jasná podobnost s D.Gray Man mangou. Jedna postava z Ao No Exorcist zas jakoby z oka vypadla ze 666 Satan mangy, hlavní zápletka je téměř stejná jako v Narutovi a co se nenajde tam, to se najde v manze Soul Eater. To samé se dá říct i o stylu kresby. Připomíná mi jak 666 Satan, tak i SoulEatera a občas D.Gray Mana.

Ovšem tyto všechny reference berte v dobrém slova smyslu. Autorka sice možná opisovala, ale opsala jen to dobré, zajímavé a užitečné. No zkrátka jak Harry Potter. Nic originálního, ale ingredience jsou ve správném poměru a tak to všechno dohromady hezky funguje :-)

Tak a konečně k příběhu. Týpek jménem Rin Okumura se v 15ti letech náhle dozví, že je synem Satana, že je vlastně démon. Díky tomu má velký podíl na smrti svého nevlastního otce, kněze a zároveň exorcisty, co ho doposud vychovával.



Když ztratí otčímovu ochrannou ruku, dostane na vybranou, buď ho zabijí nebo se zabije sám....ale Rin raději přijde s nápadem, že se stane exorcistou a ukáže, že může být lidem užitečný. Kupodivu je mu vyhověno a putuje do školy pro exorcisty, kde je i jeho dvojče, mladší bratr Yukio, který nepodědil nic ze Satana a je "obyčejným" člověkem. Tedy ne úplně tak obyčejným. Na rozdíl od svého bratra o démonech věděl už od malička a navzdory své slabé tělesné schránce se vypracoval už na úroveň pokročilého exorcisty. A nejen to, k Rinovu překvapení začal i učit začínající exorcisty, včetně jeho (kdo z vás by chtěl říkat svému mladšímu bráchovi pane učiteli?:-D ). Docela je to pro Rina noční můra. Nemluvě o tom, že jeho vlastní brácha (strašnej šprt)o něm ze začátku pochybuje a přiklání se k názoru, že bude lepší ho zabít dřív než propadne peklu. A aby Satanovo dítko nemělo problémů málo, musí se ještě hlídat před spolužáky aby neukazoval své modré plameny. Kromě vedení školy o něm nikdo nesmí vědět...jenže znáte to...

Vedlejší postavy, taky nijak zvlášť se nevymykají stereotypům. Ředitel školy od začátku připomíná kontroverzní postavu a velice rychle o něm pochybujete na čí straně to vlastně je... ehm...domyslete si, co je zač, ale pořád nevím jestli je to záporák nebo ne. Spolužáci ve třídě zas jsou přesně určité archetypy. Máme tu namachrovaného šprta ala macho, co hned chce soupěřit s Rinem (nemůžu si pomoc, ale je přesně jako Sauske na začátku Naruta) a nemá menší ambice než zabít Satana. Je tu slabá roztomilá holčina, co věčně potřebuje zachraňovat, pak je tu další holčina, co je zas typicka tsundere a která taky moc síly nepobrala. Pak tu je jeden úplný šprt ala brýlovec.Další je ukecaný týpek, co dělá poskoka machovi. A ještě bych málem zapomněla, je tu ještě jedna tajemná osůbka v kápi, co nemluví a to není nikdo jiný než pozorovatel z vyšších míst.


Jak vidíte, zápletka moc originální není. Ovšem když to čtete, tak si mangu prostě musíte užívat :-) Takže i proto, že jsem těch stávajícíh 17 kapitol doslova zhltala, dávám téhle manze hodnocení 8 z 10 a uvidím, jak se to bude vyvíjet dál :-)

Čtení online najdete třeba zde:
http://www.mangafox.com/manga/ao_no_exorcist/

2 komentáře:

  1. Adaptace po 5 knížkách? O_o Kurňa, na té krizi anime průmyslu něco bude...
    Tohle vypadá zkousnutelněji než běžné "neverending" shounenovky. Jak je na tom aktuálně příběh? Spíš rozjezd nebo už se rýsuje něco velkého?

    OdpovědětVymazat
  2. Ehm...jak to říct...právě tahle manga možná bude další neverending nebo velice rozsáhlá. Zaděláno na to má solidně. Hlavně v tom, že Rin si nedal menší cíl než zabít Satana a zatím je pořád ve škole a učí se ovládat své modré plameny. Prostě absolutní začátek.

    Co se týče obsahu...Pár menších samostatných aktů už tam bylo. Takže na regulérní anime o 12ti dílech to dá určitě a pokud vezmou i ty díly mangy, který mají do jara vyjít, tak učitě jim materiál bude stačit i na 24 dílů.

    Ale pochybuju, že to bude ukončené. Buď pak budou dávat fillery, nebo o rok později udělaj druhou sérii, pokud to bude mít aspoň trochu úspěch.

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...